Plán obnovy: Nepremrháme európske peniaze?

Kritika Plánu obnovy padla na úrodnú pôdu iba čiastočne. Ministerstvo financií síce urobilo veľa konzultačných stretnutí s rôznymi združeniami a záujmovými skupinami, ale veľký efekt to zatiaľ neprinieslo. Dokumentu stále chýbajú podrobnejšie a konkrétne návrhy na investície. Všetko je stále v hrubých obrysoch.

27.01.2021 19:00
debata (4)

Otázne je, prečo ministerstvo financií tento dokument konzultovalo so zahraničnými obchodnými komorami. Veď ide o národné projekty. Naopak, nikde nevidno, že by boli zapojení ekonómovia z akademickej pôdy – zo Slovenskej akadémie vied alebo Ekonomickej univerzity, resp. iných univerzít. Nepotrebuje vláda vypočuť ich názor na smerovanie našej ekonomiky? Či sa bojí ich kritických a objektívnych poznámok?

Oficiálny dokument vyzerá na prvý pohľad veľmi uhladene. Sú načrtnuté priority a sumy do jednotlivých oblastí. Keď sa však pozrieme bližšie, vynorí sa veľa otázok a nejasností. Prečo vláda nehodlá podporiť napr. kultúru, ktorá pandémiou utrpela azda najviac zo všetkých sektorov? Jej zástupcovia už vyzvali vládu na prehodnotenie Plánu obnovy, ale zdá sa, že ich hlas nebude vypočutý.

Keď sa pozrieme na rýchlosť a adresnosť pomoci v západných krajinách EÚ, naša vláda hanebne zlyháva. Obava, že pri Pláne obnovy sa jej nemohúcnosť zopakuje, je preto namieste.

Na zdravotníctvo ide vyše jednej miliardy eur. Je to v poriadku, veď si to žiada 73 % občanov. Ale čo znamená 100 miliónov na dostupnosť humánnej a kvalitnej starostlivosti o duševné zdravie? Na školstvo, vedu a výskum má ísť 850 miliónov eur. Využitie peňazí na modernizáciu školstva si žiada 42 % ľudí. Ale čo si predstaviť pod 200 miliónmi na zvýšenie výkonnosti vysokých škôl? Kam presne pôjdu peniaze? Do technologickej vybavenosti škôl? Alebo stovky miliónov na nové školské osnovy alebo vzdelávanie učiteľov? Nebudú to len premrhané peniaze na rôzne školenia, ktoré vyjdú navnivoč? Či skôr do vreciek rôznych spriatelených konzultačných a školiacich firiem? Alebo 60 miliónov na zvýšenie konkurencieschop­nosti hospodárstva? Ako? Alebo po 200 miliónov na zrýchlenie a skvalitnenie rozhodovania súdov a objasnenosti trestných činov. Keďže plán obnov má trvať tri roky, tak v roku 2024 máme na našich súdoch asi očakávať radikálnu zmenu. Či opäť sa peniaze minú na školenia?

Ministerstvo financií síce dokument stále modernizuje, ale obsah sa prakticky nemení. Vláda trvá na svojom. Zlá stratégia však môže viesť ku škodám, ktoré poznačia našu ekonomiku na dlhé roky, keď už táto koalícia bude pravdepodobne dávno minulosťou. Preto je namieste neustále sa pýtať, ako sa peniaze konkrétne využijú: či nevyjdú nazmar, či sa nerozkradnú, či sa neutopia v zbytočných veciach.

A určitú skúsenosť s touto vládou už máme – pri pomoci podnikateľom postihnutých pandémiou. Pomoc je zdĺhavá, komplikovaná a nedostatočná. Nie je tu žiadny posun oproti minulým vládam. Skôr naopak. A keď sa pozrieme na rýchlosť a adresnosť pomoci v západných krajinách EÚ, naša vláda hanebne zlyháva. Obava, že pri Pláne obnovy sa jej nemohúcnosť zopakuje, je preto namieste. A európske peniaze sa premrhajú na úkor nás všetkých.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zdravotníctvo #školstvo #ministerstvo financií #Plán obnovy a odolnosti #pomoc podnikateľom