Na hlavný obsah

Budú mať Slováci v zime čím kúriť? Štát opäť kontroluje stav plynu v zásobníkoch

Energetická spoločnosť odporučila na noc vypnúť kúrenie.

Časť zákazníkov energetickej spoločnosti dostala návod ako ušetriť. Medzi odporúčaniami bolo spomínaná aj možnosť vypínať na noc kúrenie. Opozícia aj na základe tohto kroku tvrdí, že ministerstvo hospodárstva zavádzalo, keď tvrdilo, že Slovensko má dostatočné zásoby plynu.

Plynári aj rezort tvrdia, že v zásobníkoch je plynu dostatok. Ministerstvo zároveň nariadilo ďalšiu kontrolu stavu zásob.

„Do odporúčaní sme zaradili aj tipy, ktoré sa týkajú vykurovania, pretože ich považujeme za najúčinnejšie, respektíve za také, pri ktorých sa dá ušetriť najviac. Jeden z tipov, ktorý sme zaradili, je vyskúšať vypnúť kúrenie na noc,“ povedala hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Katarína Šulíková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Toto chceme v roku 2021?! To naozaj chceme aby ľudia, ktorí kúria elektrikou, vypli a aby ľudia, ktorí dnes kúria plynom, prešli z plynových kotlov na iný štýl kúrenia?,“ povedal Robert Fico (Smer-SD) v kritike tohto kroku.

„Zásobníky plynu sú k dnešnému dňu naplnené na 67,25 percenta, čo je identická situácia ako bola presne takto na deň pred troma rokmi,“ argumentuje štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS).

Štáb RTVS oslovil tri najväčšie spoločnosti, ktoré dodávajú plyn do domácností. Všetky potvrdili, že zásoby majú dostatočné. Ministerstvo hospodárstva avizuje, že výsledky ďalšej kontroly zásob zemného plynu budú zverejnené 15. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika