Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aerolínie Norwegian Air zrušili objednávku na 88 lietadiel od Airbusu

Na archívnej snímke lietadlo spoločnosti Norwegian Air. Foto: TASR/AP

Spoločnosť už minulý rok zrušila spoločnosť objednávky celkovo na 97 lietadiel od amerického Boeingu.

Oslo 26. februára (TASR) - Nórska letecká spoločnosť Norwegian Air zrušila objednávku na lietadlá od Airbusu. Uviedol to v piatok hovorca aerolínií. Ide o 88 strojov, ktoré mala spoločnosť u Airbusu ešte objednané.

Norwegian Air získali minulý rok ochranu pred veriteľmi v Nórsku aj Írsku, kde je registrovaná väčšina aktív spoločnosti, pričom firma uviedla, že chce z procesu reštrukturalizácie vyjsť štíhlejšia a finančne stabilnejšia. "Robíme všetko preto, aby sme sa z reštrukturalizácie dostali ako finančne lepšie zabezpečená a konkurencieschopnejšia spoločnosť," povedal generálny riaditeľ Norwegian Air Jacob Schram.

Už minulý rok zrušila spoločnosť objednávky celkovo na 97 lietadiel od amerického Boeingu. Zároveň oznámila, že žiada kompenzácie za uzemnenie lietadiel 737 MAX a za technické problémy strojov 787 Dreamliner. Teraz zrušila objednávky na 88 úzkotrupých lietadiel od európskeho výrobcu.

V súvislosti s ukončením kontraktov s Airbusom aj Boeingom aerolínie oznámili za 4. kvartál odpisy v hodnote 4,8 miliardy nórskych korún (461,49 milióna eur). Ak sa započíta aj redukcia letového parku, odpisy sa zvyšujú na 12,8 miliardy NOK.

Vedenie firmy dodalo, že podrobný plán o ďalšom vývoji spoločnosti zverejní na budúci týždeň. V súčasnosti má v prevádzke 10 lietadiel. Ich počet chce postupne zvyšovať, všetko však bude závisieť od vývoja dopytu a obmedzení v cestovnom ruchu a leteckej doprave.

(1 EUR = 10,4012 NOK)