Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivá prognóza šéfa WHO: Pandémia ani zďaleka nie je na konci! Toto ju bude neustále predlžovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Podľa riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa sme boj s pandémiou ešte ani zďaleka nevyhrali. Apeluje preto na politikov, aby sa neunáhlili s rušením epidemických opatrení. Spolu s ďalšími odborníkmi sa domnieva, že hovoriť o covide-19 ako o endemickom ochorení je stále predčasné a odvážne.

V súvislosti s covidom sa čoraz častejšie používa výraz endémia, ktorá je definovaná ako nákaza ohraničená regiónom. Ghebreyesus však pripomína, že v súvislosti s pandémiou je potrebné aj naďalej zachovávať opatrnosť, pretože vírus SARS CoV-2 neustále mutuje. "Pandémia ani zďaleka nie je zažehnaná. S neuveriteľným globálnym šírením omikronu sa pravdepodobne objavia nové varianty," uviedol na tlačovej konferencii. Vírus cirkuluje príliš intenzívne a mnohí ľudia sú stále zraniteľní. Vo viacerých krajinách bude niekoľko nasledujúcich týždňov skutočne kritických pre zdravotníkov a zdravotnícke systémy, podotkol riaditeľ WHO. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/WHO/Christopher Black via AP)

Ak je nejaké ochorenie pandemické, znamená to, že ide o celosvetový problém. Choroba, ktorá je označená ako endemická, je stabilizovaná a čitateľná v tom, ako sa šíri a charakteristická je pre určité oblasti. Ani odborníci z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa nezhodujú s názorom, že sú pri ochorení COVID-19 splnené podmienky pre endémiu. Napriek tomu existuje určitá nádej, že sa situácia mierne zlepšuje, pretože omikron má vo väčšine prípadov len mierny priebeh a nakoniec by sa mohol stať živou vírusovou vakcínou. "Všetko bude v poriadku, ale iba dovtedy, kým sa neobjaví ďalší variant, ktorý sa bude vyhýbať imunitnej odpovedi na predchádzajúce vakcíny," myslí si hlavný lekársky poradca Bieleho domu Anthony Fauci na Svetovom ekonomickom fóre.

Vyhnúť sa takémuto variantu si vyžaduje niečo, čo doteraz planéte chýba. Je to vakcinačná rovnosť. Pokiaľ sa celosvetovo nevybuduje odolnosť voči covidu, tak riskujeme, že umožníme vznik nových variantov, proti ktorým doterajšie vakcíny neposkytujú žiadnu ochranu. Toto je zároveň jeden z dôvodov, prečo sa objavil omikron. Tento scenár je pravdepodobnejší, ak sa vakcíny hromadia iba v určitých častiach sveta.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu