Na hlavný obsah

Prevádzkovateľom športovísk a gastra prekáža, že sa DPH znížila len na tri mesiace

Lyžiarske strediská napriek opatreniam pravdepodobne neotvoria.

Prevádzkovateľom športovísk a gastra prekáža, že sa DPH znížila len na tri mesiace
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Je to dobrá správa, zázraky však nečakajte. Reagujú vlekári, majitelia reštaurácií, aj športovísk po tom, keď im parlament znížil DPH na 10 percent. Prekáža im však, že opatrenie prijal iba na tri mesiace.

Desaťpercentná DPH pomôže znížiť straty spôsobené vysokými cenami energií. Majiteľ reštaurácie v Nitre od leta zvyšoval ceny dva krát, inak by nezvládal splácať faktúry, ktoré stúpli z 900 na 8 000 eur.

Lyžiarske strediská si tiež mierne vydýchnu ale tie, ktoré sa nechystali otvoriť, zrejme názor ani po tomto opatrení nezmenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bazény či zimné štadióny sa pokúsia neobmedzovať prevádzky , z biedy ich to však nevytrhne. V Gelnici si hokej nezahrajú ani po znížení DPH. Štadión zavreli pre šesťnásobné zvýšenie cien energií.

Časové obmedzenie zníženej DPH na tri zimné mesiace vnímajú najmä majitelia reštaurácií ako šité na mieru pre zimnú lyžovačku. „Január , február a marec býva naozaj v gastroprevádzke najslabší. Takže my to budeme aj najmenej cítiť,“ skonštatoval prevádzkovateľ nitrianskej reštaurácie.

Znižovanie cien za denné menu či skipasy preto automaticky nečakajme. Prvé tri mesiace budúceho roka by mohli byť začiatkom zásadnej podpory v segmente cestovného ruchu. „Toto opatrenie by malo byť dlhodobé a trvalé,“ skonštatovala Riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Znížená DPH by mohla segmentu pomôcť aj čo sa týka konkurencieschopnosti. Okolité krajiny ťažia práve z toho. Poliaci majú napríklad osempercentnú DPH, práve preto dokážu svojich klientov udržať doma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika