Peugeot má nové logo. Ako inak, je to opäť lev

História Peugeotu siaha až do roku 1810. Vtedy táto francúzska značka síce ešte netušila, že bude výrobcom áut, ale lev ju sprevádza už od tých čias. A nezmení sa na tom nič ani do budúcna. Prvým modelom s novým logom sa stane hatchback 308.

26.02.2021 10:00
debata
Nové logo sa tak trochu vracia do histórie,... Foto: Peugeot
Peugeot - logo 2021 Nové logo sa tak trochu vracia do histórie, presnejšie do šesťdesiatych rov, keď bola symbolom Peugeotu iba hlava leva.

Automobilový priemysel prechádza najväčšou premenou od čias svojho vzniku. Elektrifikácia, autonómne technológie, zdieľanie a konektivita sú piliermi jeho budúcnosti. Automobilky na to reagujú nielen zmenami produktov, ale aj novou stratégiou komunikácie. Chcú si uctiť tradíciu, stavať na skúsenostiach, no zároveň vyzerať v očiach zákazníkov čo najinovatívnejšie. S tým súvisí aj vizuálna identita. Nedávno prezentoval vynovené logo Volkswagen, potom Opel, nedávno Kia, šušká sa o Škode a teraz sa pridáva Peugeot.

Po prvýkrát sa možný náznak zmeny objavil v... Foto: Peugeot
Peugeot e-Legend Concept - 2018 Po prvýkrát sa možný náznak zmeny objavil v roku 2019, keď Peugeot predstavil prekrásny koncept elektrického retrokupé e-Légend.

Má na to ešte viac dôvodov ako ostatní. V tomto roku sa totiž stal súčasťou obrieho koncernu Stellantis a do jeho čela nastúpila Linda Jackson, ktorá prešla na tento post z Citroënu. Tušiť sme to mohli už v roku 2019, keď Peugeot predstavil krásny koncept elektrického retrokupé e-Légend. Práve tu sa objavila nová forma tradičného motívu, ktorý sprevádza Peugeot už od roku 1810, keď bol ešte výrobcom náradia a rôznych výrobkov z ocele – teda motív leva. Odvtedy sa tento symbol zmenil celkom desaťkrát, naposledy v roku 2010.

Vtedy však išlo skôr o retuše. Zmena, ktorá nastáva teraz, je oveľa zásadnejšia. Nové logo už neobsahuje siluetu celého leva, ale len jeho hlavy, takže pripomína symbol zo šesťdesiatych rokov, ktorý zdobil napríklad Peugeot 404. Samozrejme, tentoraz ide o oveľa modernejšie stvárnenie v minimalistickom duchu, dokonca minimalistickejšie ako na e-Légend, no istý nádych retra tu je. „Nové logo spája minulé aj súčasné hodnoty značky a zároveň naznačuje budúci vývoj. Hrdý lev, ktorý Peugeot sprevádza odjakživa, má vyjadrovať univerzálne a multikultúrne formy identity. Je synonymom prestíže, istoty a nadčasovosti,“ píše sa v tlačovej správe.

Takto sa vyvíjalo logo Peugeotu od roku 1810

Takto sa vyvíjalo logo Peugeotu od roku 1810.... Foto: Peugeot
Peugeot - logo história Takto sa vyvíjalo logo Peugeotu od roku 1810. Najnovšia verzia je v poradí už jedenásta.

Prvým modelom, ktorý bude mať tú česť niesť vynovený symbol, bude tretia generácia Peugeotu 308, ktorý má premiéru naplánovanú ešte tento rok. Spolu s logom sa zmení aj dizajn showroomov, grafika webových stránok automobilky, ktoré sa zároveň menia na virtuálne predajne a celé to zavŕši kampaň „Lions of our time“, ktorá má byť podľa Peugeotu oslavou levov súčasnej doby. Pripomeňme, že Peugeot pôsobí v 160 krajinách sveta a vlani predal napriek pandémii takmer 1,5 milióna vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot
Články podľa značiek