Na hlavný obsah

Izraelská klinika pre umelé oplodnenia zamenila embryá

Šesť párov podstúpi testy.

Izraelská klinika pre umelé oplodnenia zamenila embryá
Na ilustračnej snímke tehotná žena. Foto: Unsplash

Izraelská klinika pre umelé oplodnenie zamenila embryá a šesť manželských párov sa teraz na súde v meste Rišon Lecion domohlo verdiktu, podľa ktorého sa budú hľadať biologickí rodičia v októbri narodené dievčatá. Informoval o tom dnes server The Times of Israel.

Šesť párov podalo sťažnosť na súd po tom, čo ministerstvo zdravotníctva zastavilo vlastné pátranie po biologických rodičoch dieťaťa. Dievčatko sa narodilo koncom októbra a už pred pôrodom lekári pri genetických testoch odhalili, že došlo k zámene embryí pri ich implantácii do maternice.

„Vykonanie testov je v súlade so záujmom dieťaťa, aby poznalo svoj pôvod,“ zdôvodnila verdikt sudkyňa, ktorá odmietla žiadosť matky dieťaťa o odklad testov o niekoľko rokov. „Neistota, v ktorej žiadatelia o testy žijú, im spôsobuje utrpenie, ktoré musíme ukončiť,“ dodala.

Advokáti rodičov dievčatka ale namietli, že verdikt podľa nich nie je ani v záujme dieťaťa, ani rodičov, ktorí ho vychovávajú s láskou a oddanosťou. Rodičia už tiež uviedli, že povedú právnu bitku o to, aby im úrady dcéru neodobrali.

Verdikt jedna zo žien privítala s nadšením

Jedna zo žien, ktorá teraz podstúpi genetické testy v tejto kauze, verdikt privítala s nadšením. „Keď zistím, že je to moje dieťa, budú oň bojovať a nikdy sa nevzdám,“ uviedla štyridsaťdvaročná Ošrit Abergilová. Tá sa s manželom neúspešne snaží o potomka už niekoľko rokov a podstúpila niekoľkoročné umelé oplodnenie. Pred dvoma rokmi sa jej podarilo otehotnieť, ale po šiestich mesiacoch potratila.

„Keď zverejnili dátum toho umelého oplodnenia, uvedomila som si, že som bola na klinike v rovnakom čase,“ povedala Abergilová. Dodala, že s matkou dievčatka súcítia, ale zdôraznila, že oba páry sú „obeťou tejto situácie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet