22.1.2022 18:40 | Apple

Apple iPhone má dostať periskopický objektív. Zrejme však nie ešte tento rok

Zdroj: Apple

Jeho použitie sa očakáva pri modeloch iPhone 15 Pro.

  • iPhony majú dostať periskopický objektív. Zrejme však až v roku 2023.
  • Prítomný má byť 5-násobný zoom.
  • Apple má v tomto smere komunikovať s potenciálnym dodávateľom, firmou Lante Optics.

Najnovší únik z prostredia „dobre informovaných zdrojov“ opäť vytiahol na svetlo sveta možnosť nasadenia, resp. použitia periskopického objektívu v iPhonoch od Apple.

Podľa najnovších správ by sa tak malo stať spoločne s príchodom modelov iPhone 15 Pro, čiže v roku 2023. Hoci stále vraj nie je vylúčené, že sa tejto technologickej vychytávky dočkáme už v iPhonoch chystaných pre tento rok (línia iPhone 14). Na tému upozorňuje web 9to5mac.com.

Samotný periskopický objektív však nie je v smartfónoch novinkou, využívajú ho vybrané zariadenia napríklad od Samsungu či Huawei.

Čítajte aj Príchod prvého iPhone SE s 5G podporou sa má mierne posunúť

V prípade Apple by však išlo o premiéru. Periskopický objektív v iPhonoch zároveň ponúkne 5-násobné optické priblíženie, informuje analytik Jeff Pu.

iPhony by si po technologickej stránke pomohli, no konkurencia už dnes ponúka aj 10-násobný periskopický zoom a technológie sa neustále zdokonaľujú. Súčasné modely iPhone 13 Pro však využívajú len 3-násobný optický zoom.

Spoločnosť Apple má ohľadne kontraktu na dodanie príslušnej optiky, resp. technológií rokovať s potenciálnym dodávateľom - Lante Optics. Zdroje ďalej informujú, že Apple by už mal testovať príslušné vzorky a finálne rozhodnutie ohľadne kontraktu by malo padnúť v máji.

Pokiaľ sa kontrakt naozaj stane realitou, firma Lante Optics by mala dodať 100 miliónov príslušných komponentov pre Apple.

Aj iPhony 14 by si však mali polepšiť. Spomína sa použitie už 48Mpx hlavného foťáku pri modeloch Pro s možnosťou nahrávania 8K video obsahu.