Rusko vyčerpáva protivzdušnú obranu Ukrajiny raketami bez nálože

Rusko sa snaží vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu vypúšťaním starších rakiet typu Ch-55, ktoré sú bez výbušnej hlavice. Moderné strely potom útočia na kritickú infraštruktúru, tvrdí ukrajinský generálny štáb.

01.12.2022 17:19
MLRS / Salvový raketomet / Foto: ,
Ukrajinský samohybný obrnený salvový raketomet MLRS na bližšie neurčenom mieste v Doneckom regióne na východe Ukrajiny, 24. novembra 2022
debata (97)

Mykola Danyljuk z vedeckého oddelenia generálneho štábu ukrajinskej armády povedal, že v Chmelnyckej a Ľvovskej oblasti boli nájdené trosky striel Ch-55, ktoré ruská armáda až do novembra pri útokoch na Ukrajinu nepoužívala. Ani jedna zo striel nebola vybavená výbušnou hlavicou, škody však vznikli prostým nárazom a vznietením nespotrebovaného paliva.

Video
Ukrajinci si v boji s Rusmi pochvaľujú 'boha vojny' z Nemecka.

Riadená strela Ch-55 bola vyvinutá v 70. rokoch v bývalom Sovietskom zväze primárne k úderom na strategické ciele, je schopná niesť jadrovú hlavicu. Odpaľovaná je z lietadiel, k cieľu prilieta v extrémne malej výške podzvukovou rýchlosťou a dokáže sa vyhýbať terénu.

„Zámerné odpaľovanie týchto rakiet má za cieľ odviesť pozornosť ukrajinského systému protivzdušnej obrany a vyčerpať ho. Moderné ruské rakety Ch-101 a 3M14 Kaliber sa súčasne zameriavajú na objekty kritickej infraštruktúry a obytnej oblasti, čo môže výrazne zvýšiť účinnosť ich použitia,“ uviedol Danyljuk.

Video
S čím dostrelia Ukrajinci ďalej? Rusi sa neschovajú.

Podľa neho môže využívanie striel Ch-55 tiež poukazovať na vyčerpanie ruských zásob moderných riadených striel.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu. Kyjev intenzívne vyzýva svojich západných spojencov, aby mu dodali systémy protivzdušnej obrany.

Russia Ukraine Čítajte viac Po energetike bombardujme banky, zavelil ruský generál vo výslužbe
97 debata chyba
Viac na túto tému: #protivzdušná obrana #vojna na Ukrajine