Na hlavný obsah

Dvaja britskí ministri rezignovali, nechcú pokračovať vo vláde s Johnsonom

Kabinet zmietajú viaceré škandály.

Dvaja britskí ministri rezignovali, nechcú pokračovať vo vláde s Johnsonom
Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson (vpravo) a minister financií Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid a minister financií Rishi Sunak v utorok (5. 7.) na twitteri oznámili, že rezignujú na svoje vládne posty. Uviedli, že nechcú pokračovať vo vláde premiéra Borisa Johnsona, ktorú v posledných mesiacoch zmietalo niekoľko škandálov.

Javid oznámil rezignáciu vo vyhlásení, v ktorom uviedol, že už nemôže s čistým svedomím pokračovať. O chvíľu neskôr oznámil odchod z vlády aj Sunak.

„Verejnosť právom očakáva, že vláda bude vykonávaná riadne, kompetentne a seriózne. Uznávam, že toto môže byť moja posledná ministerská práca, ale verím, že za tieto štandardy stojí za to bojovať, a preto rezignujem,“ uviedol vo vyhlásení Sunak. Podľa agentúry Reuters sa minister financií údajne s Johnsonom stretol v súkromí pre štátne výdavky.

„Možno sme (Konzervatívna strana) neboli vždy populárni, ale boli sme kompetentní konať v národnom záujme. Žiaľ, za súčasných okolností verejnosť dochádza k záveru, že teraz nie sme ani jedno, ani druhé,“ napísal v rezignačnom liste Javid.

„Hlasovanie o dôvere, ktoré sa konalo minulý mesiac, ukázalo, že veľká časť našich kolegov s tým súhlasí. S ľútosťou však musím konštatovať, že viem, že sa táto situácia pod vaším vedením nezmení. A preto ste stratili aj moju dôveru,“ dodal.

Rezignácia dvoch z najvyššie postavených ministrov by mohla znamenať Johnsonov koniec vo vláde, napísala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet