Česká vláda pre pandémiu koronavírusu od pondelka na tri týždne výrazne obmedzí pohyb osôb. Pre cesty do zamestnania mimo okres bude potrebné napríklad potvrdenie zamestnávateľa, pre cesty k lekárovi či na úrady mimo okres potom čestné vyhlásenie alebo formulár s miestom, časom a cieľom cesty. Nákupy budú možné iba v rámci okresu, a to v nevyhnutnom počte osôb. Kabinet o sprísnení opatrení rozhodol na piatkovom večernom zasadnutí.

Návštevy príbuzných v okrese s bydliskom podľa nariadenia vlády nebudú povolené, pokiaľ nejde o zabezpečenie nevyhnutných potrieb či nutnej starostlivosti. Vychádzky a beh cez deň budú od pondelka možné len na území obce, nie celého okresu. Venčenie psov v noci bude možné do 500 metrov od bydliska.

Ľudia si podľa nariadenia musia vybrať jedno miesto, na ktorom sa budú od pondelka na nasledujúce tri týždne zdržiavať. To znamená, že ak by sa napríklad vydali najneskôr v deň účinnosti opatrení na chatu, bude potrebné následne celý čas na tomto mieste zostať.

JB 10 Brusel - Český premiér Andrej Babiš prichádza na summit EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 1. októbra 2020. Predstavitelia EÚ budú rokovať o zahraničných záležitostiach, najmä o vzťahoch s Tureckom a o situácii vo východnom Stredozemí. Zaoberať sa budú aj vzťahmi s Čínou a situáciou v Bielorusku. Témou bude aj jednotný trh a digitálna transformácia. FOTO TASR/AP

Czech Republic's Prime Minister Andrej Babis arrives for an EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, O
Neprehliadnite

Česká vláda vyhlásila nový núdzový stav od 28. februára

Medzi mestskými časťami budú môcť ľudia prechádzať, platia pre ne rovnaké pravidlá ako v rámci jedného okresu. Na striedavú starostlivosť o dieťa sa bude vzťahovať výnimka zo zákazu, vláda odporúča pri danej ceste mať so sebou rozhodnutie príslušného orgánu o striedavej starostlivosti. Účasť na svadbe či vyhlásenie o registrovanom partnerstve bude možné len v rámci okresu, kde daní ľudia bývajú.

Dodržiavanie obmedzení pohybu bude náhodne kontrolovať polícia, a to vrátane ciest vlakmi či autobusmi. Posilnená môže byť až o 5 000 vojakov, povedal vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD).

Od 1. marca budú v Česku uzavreté všetky školy, materské školy aj detské skupiny. Výnimku budú mať len základné školy, škôlky a detské skupiny pri zdravotníckych zariadeniach a pre deti členov záchranného integrovaného systému. Po piatkovom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Jan Blatný (za ANO).

Pre zlú epidemickú situáciu a šírenie nových mutácií koronavírusu chce vláda na tri týždne výrazne znížiť mobilitu ľudí. Nové opatrenia majú platiť od 1. marca na tri týždne.

Vláda asi na polovicu podľa ministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukovala výnimky pre maloobchod a služby. Otvorené budú aj od pondelka potraviny, lekárne, drogérie, optiky alebo kvetinárstva. Zo služieb budú môcť fungovať čerpacie stanice, výdajne tovaru objednaných z e-shopov, umývačky áut bez obsluhy alebo servisy telefónov a počítačov. Havlíček to povedal v piatok večer na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády.

Babiš
Neprehliadnite

Francúzsko podľa Babiša poskytne Česku 100-tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu

Vláda ďalej ponechala výnimku trafikám, predajniam krmív a záhradkárskych potrieb, obchodom s domácimi potrebami. Fungovať budú smieť aj odťahové a taxi služby.

Ľudia sa od pondelka do 21. marca naopak nedostanú do papiernictva, predajní s detským textilom a obuvou. Práve týmto predajniam udelil kabinet výnimku zo zákazu 19. januára, odôvodnil ju tým, že po tovare z týchto obchodov vzrástla po Novom roku dopyt. Do škôl sa vtedy vrátili deti z prvých a druhých tried základných škôl.

Uzavreté by oproti doterajším opatreniam mali od pondelka byť na tri týždne aj obchody so zbraňami a strelivom.

U stravovacích prevádzok sa režim nezmení, naďalej budú môcť občerstvenie predávať cez výdajné okná, povedal Havlíček.