Bývalému ruskému novinárovi Safronovovi zamietli odvolanie voči vlastizrade

Bývalému ruskému novinárovi Ivanovi Safronovovi zamietol v stredu ruský súd odvolanie voči 22-ročnému trestu vo väzení, ktorý si odpykáva za údajnú vlastizradu. Informuje o tom agentúra Reuters.

07.12.2022 18:42
Ivan Safronov Foto: ,
Ivan Safronov pred súdom na snímke z videozáznamu.
debata (3)

Safronova zatkli pre vyzradenie tajných informácií v júli roku 2020, keď začal pracovať ako poradca šéfa ruskej štátnej vesmírnej agentúry (Roskosmos). Dovtedy roky písal pre ekonomické denníky Kommersant a Vedomosti a v oblasti obrany bol jedným z najuznávanejších ruských novinárov.

V septembri ho po usvedčení z prezradenie štátneho tajomstva odsúdili na 22-ročné väzenie. Safronov podľa prokuratúry českej rozviedke prezradil informácie o ruskom predaji zbraní na Blízkom východe. Bývalý novinár to popiera, pretože použil iba voľne dostupné informácie. Na súde odmietol tzv. dohodu o vine a treste, ktorá by mu zaistila 12-ročné väzenie.

Jeho prívrženci rozsudok označujú ako neoprávnený. Samotný 32-ročný Safronov ešte pred stredajším vynesením rozsudku na súde z tzv. klietky pre obžalovaných žartoval s novinármi a povedal im, že píše knihu.

Ivan Safronov Čítajte viac Ruský súd poslal novinára Safronova na 22 rokov do väzenia za vlastizradu

Podľa jeho obhajoby bol proces odplatou za to, že Safronov upriamil pozornosť na ruský plán predať Egyptu stíhačky. Dohoda v hodnote dve miliardy eur bola krátko na to zrušená, pretože USA pohrozili Egyptu sankciami, ak by lietadlá kúpil.

Jeden zo Safronových obhajcov novinárom pred budovou súdu povedal, že obhajoba je zo stredajšieho rozsudku sklamaná a znova sa odvolá.

Kremeľ popiera akékoľvek zasahovanie do tohto prípadu, ktorý pobúril viacero ruských novinárov. Európska únia vyzvala Rusko, aby odvolalo všetky obvinenia voči Safranovovi a bezpodmienečne ho prepustilo.

Extrémne vysoký trest, aký tamojšie súdy obvykle udeľujú za vraždy, je vnímaný ako ďalšie obmedzovanie slobody tlače v Rusku, ktoré od začiatku invázie na Ukrajinu zintenzívnilo tlak na nezávislé médiá.

Russia Opposition Čítajte viac Kritik Kremľa hľadal pravdu. Odsedí si viac ako vrah?
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Roskosmos #Ivan Safronov