Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obvineného oligarchu Jozefa Brhela prepustia z väzby
Zdielať na

Obvineného oligarchu Jozefa Brhela prepustia z väzby

TRENČÍN/BRATISLAVA / Oligarchu Jozefa Brhela, ktorý je vo väzbe v rámci kauzy Mýtnik, prepustia v utorok na slobodu. Brhel je v trenčianskej väzenskej nemocnici.

"Rozhodnutie najvyššieho súdu ma neprekvapuje, keďže dôvody väzby od začiatku neexistovali," uviedol obhajca Jozefa Brhela, Michal Mandzák. 

 Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát 1 T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 23. novembra, ktorým bolo rozhodnuté o predĺžení lehoty trvania väzby obvineného a rozhodol tak, že Jozefa B. prepustil z väzby na slobodu. Súd podľa hovorkyne dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného už nie sú dané.

"Senát zároveň zamietol návrh prokurátora na predĺženie lehoty trvania väzby zo dňa 29. októbra ako aj sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti uzneseniu sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 23. novembra," povedala hovorkyňa. Doplnila, že senát na podklade nálezu Ústavného súdu SR zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 12. mája.

Jozefa Brhela obvinili počas januárovej akcie Mýtnik z toho, že stál na čele organizovanej skupiny, ktorá mala profitovať zo zmanipulovaných IT zákaziek na finančnej správe. V spomínanom prípade ide podľa prokurátora o rozsiahlu korupčnú trestnú činnosť, ktorá má súvisieť s machináciami pri verejnom obstarávaní.

Pôvodne sa hovorilo o sumách za IT tendre v hodnote 42 miliónov eur. Vyšetrovanie ale ukázalo, že celková suma prevyšuje až 65 miliónov eur. "Bolo dostatočným spôsobom preukázané, že pred samotným uzavretím dotknutých zmlúv malo dôjsť k opakovanému porušeniu zákona," uvádza prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Ondrej Repa. 

Jozefovi Brhelovi v júni pribudlo aj obvinenie z prania špinavých peňazí. Za mrežami je už necelých 10 mesiacov.

Národná kriminálna agentúra preveruje podozrenia, že taktiež obvinený podnikateľ Michal Suchoba sa spovedal práve Jozefovi Brhelovi a bol odkázaný na jeho rozhodnutie, aké nákupy sa budú realizovať pre potreby štátu. V rámci Mýtnika sú obvinení aj bývalí vysoko postavení funkcionári ako je napríklad Daniel Čech, viceprezident finančnej správy. Ten bol priamo podriadený Františkovi Imreczemu. Čech sa už vo februári rozhodol, že bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Vypovedá o tom, aké úplatky dostal za to, že štát mohol nakupovať od Michala Suchobu a jeho spoločnosti niekoľkomiliónové informačné technológie a systémy pre daňovú, finančnú správu. Odkúpené systémy poznajú podnikatelia, napríklad elektronickú registračnú pokladňu v zdravotníctve, systém kontrolovania známok a aj systémy špecializované pod názvom Aladin. Všetky tieto systémy mali byť kupované pre jediný dôvod, a tým je lepší výber daní od daňových poplatníkov.

V týchto intenciách počas výsluchov pokračuje František Imrecze, ktorý začal hovoriť, akým spôsobom mali byť podplácaní politici. Vo svojich výpovediach spomína bývalého premiéra Petra Pellegriniho či bývalého ministra financií a dnes guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Úplatky mali byť transferované cez veľkopodnikateľa Miroslava Výboha. Úplatky boli odovzdané aj iným osobám, ktoré NAKA vedie v trestných konaniach v pozícii obvinených. 

26. novembra televízia JOJ informovala, že Jozef Brhel strávi Vianoce za mrežami. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu mu na žiadosť prokurátora predĺžila väzbu. Dôvodom bola obava z možného ovplyvňovania svedkov.  Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy