michael jackson
KLIPSvetNews

Michael Jackson a jeho časová os: Život a kariéra legendy popu v číslach!

Michael Jackson a jeho časová os: Život a hudobná cesta legendy popu

Michael Jackson a jeho časová os sú témami dnešného článku, v ktorom sa pozrieme na niektoré z najväčších míľnikov života legendy popu. Spomenieme si všetky jeho albumy, ktoré vydal počas svojho života a na isté dôležité udalosti, ktoré formovali jeho kariéru. Nazrieme aj do jeho vzťahu s prvou manželkou, Lisou Marie Presley či do pokožkovej choroby, ktorá zapríčinila postupnú zmenu farby jeho pleti. Nezabudneme ani na jeho charitatívnu činnosť či samotný koniec jeho kariéry, ktorý bol spojený s nacvičovaním posledného turné.

Michael Jackson a časová os jeho života: narodenie, The Jackson 5 a prvá Grammy (1958 – 1979)

  • 29.8.1958 – dátum narodenia. Legendárny umelec vyrastal v oceliarskom meste Gary, v štáte Indiana s tromi sestrami a piatimi bratmi. Jackson na sklonku svojho života prezradil, že bol často obeťou domáceho násilia a bol emocionálne utláčaný kvôli svojmu výzoru a nosu. Spomenul tiež fakt, že počas toho, ako s bratmi doma nacvičovali ich otec mlátil remeňom zakaždým, keď sa mu niečo nepozdávalo.
  • 1964 – Jackson spieva spolu s bratom Jermainom v skupine, ktorá dostáva svoj dnes známy názov, The Jackson 5. Nasledovali výhry v súťažiach a turné, počas ktorého boli predskokanmi aj blues/jazzovej speváčky Etty James.
  • 1970I Want You Back sa dostalo na prvé miesto hitparády Billboard Hot 100, na ktorej sa drží štyri týždne. Počas tohto obdobia sa z detského speváka stáva idol tínedžerov a pod nahrávacou spoločnosťou Motown Records vydáva štyri sólové albumy. V roku 1975 z tejto spoločnosti odišla skupina i Michael.
  • 1979 – Piaty sólový album, Off The Wall sa dostáva na trh a robí z Jacksona skutočného umelca. Z veselého a jednoduchého popu sa stáva energický funk a soul, vďaka ktorému na seba spevák nakláňa žiaru reflektorov. Na projekte sa nachádzajú aj vtedajšie veľké hity, Don’t Stop ‚Til You Get Enough či Rock With You, prvá z nich Jacksonovi zaistila prvú cenu Grammy. On s veľkým úspechom však nebol dostatočne spokojný a preto si povedal, že chce, aby mal ďalší album ešte lepšiu a väčšiu odozvu.

Michael Jackson a jeho cesta životom a hudobným priemyslom: vitiligo, ranč a dcéra Elvisa (1982 – 1993)

  • 1982 – Na konci novembra sa do rúk a uší hudobnej verejnosti dostáva jeden z najväčších albumov, aké kedy boli vydané. Vtedy bezkonkurenčne najpredávanejší album, Thriller, si túto priečku v Amerike stále drží. Do dnešného dňa sa v USA nenašiel album, ktorý by tam predal viac kópií. Hity ako Billie Jean, Beat It či Human Nature sú populárne dodnes a ešte dlho budú.
  • 1986 – Doktor Arnold Klein diagnostikoval Jacksonovi chorobu pokožky s názvom vitiligo. Ide o dlhodobý stav, počas ktorého pokožka stráca svoj pôvodný pigment a zafarbuje sa na bielo. Spolu s ňou aj chlpy na rukách či nohách. Spevák spočiatku používal make-up či rôzne krémy na zakrytie tvoriacich sa škvŕn kvôli tomu, aby sa v médiách o tejto téme toľko nehovorilo. S doktorom sa skamarátil a s jeho asistentkou, Debbie Rowe, má svoje prvé dve deti, Paris a Michaela juniora.
  • 1988 – Spevák si kupuje 11 kilometrov štvorcových pôdy na postavenie svojho nového domova, kalifornského ranča Neverland, ktorý ho stál 17 miliónov amerických dolárov. Spolu s domom si okolie skrášľuje kolotočmi, kinom a zoologickou záhradou. Rok predtým vydal svoj ďalší album, Bad, na ktorom sa nachádza hromada hitov a získal zaň ešte viac ocenení. Turné k albumu trvalo viac než dva roky a vďaka siedmym vypredaným vystúpeniam na londýnskom štadióne Wembley sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov.
  • 1992 – Spevák zakladá charitatívnu organizáciu Heal The World Foundation, ktorej rok predtým napísal aj song. Spevák vďaka nej rozposlal do celého sveta desiatky miliónov dolárov, najmä zaostalým krajinám či podvýživeným rodinám. V ďalšom roku sa stal hlavnou hviezdou prestávky 27. ročníka amerického Superbowlu v kalifornskej Pasadene a rok predtým predstavuje ôsmy projekt, Dangerous.
    V tom istom roku sa začína aj jeho priateľstvo s Lisou Marie Presley, spevák bol na nej od začiatku emocionálne závislý a bola jeho zdrojom podpory. Americká speváčka je synom kráľa rock’n’rollu, Elvisa a oženila sa s Jacksonom len dvadsať dní po svojom rozvode s predošlým partnerom. Presley prezradila, že sa o neho bála, lebo bol v dobe obviňovania zo sexuálneho zneužívania detí drogovo závislý. Spevák svoju vtedajšiu manželku poslúchol a prikývol na rehabilitáciu. Ich manželstvo trvalo rok a pol.

Michael Jackson a posledných 16 rokov jeho života: obvinenia, posledné turné, smrť a pohreb (1993 – 2009)

  • 1993 – Spevák je obvinený zo sexuálneho obťažovania 13-ročného Jordana Chandlera, ktorý hovoril o tom, že sa spolu bozkávali a praktikovali masturbáciu či orálny sex. Polícia našla v jeho dome fotky malých detí s málo či žiadnymi kusmi oblečenia. Chandler im dokonca mal opísať vzhľad spevákových genitálií, po prehliadke sa však zistilo, že sa opis nezhoduje s realitou. Chandlerovci si však domov vďaka súdnemu procesu od Jacksona odniesli slušných 23 miliónov dolárov.
  • 2001 – Vydanie albumu Invincible, ktorý ho stál 30 miliónov dolárov, medzičasom spevák vydal aj jeho zbierku hitov v projekte HIStory. Šlo o posledný autorský album, ktorý vydal ešte počas svojho života.
  • 2009 – Tanečník oznamuje svoje posledné turné s názvom This Is It tlačovou konferenciou v londýnskej O2 Aréne. Malo ísť o jeho prvé veľké vystúpenia od roku 1997 po ktorých sa mal pobrať do hudobného dôchodku. Vtedy už 50-ročná legenda plánovala odohrať len 10 záverečných koncertov, toto číslo sa však neskôr znásobilo piatimi. V Los Angeles teda umelec nacvičoval spolu s režisérom a choreografom Kennym Ortegom, ktorý má na svedomí aj trilógiu High School Musical. Z celého skúšania a zákulisia bol natočený aj dokument s rovnakým názvom ako plánovaná sieť vystúpení.
  • 25.6.2009 – Menej ako tri týždne pred prvým vystúpením v rámci turné spevák umiera. Kauza s kardiológom Conradom Murraym, ktorý mu dal pred jeho posledným spánkom prášky na upokojenie sa ťahala veľmi dlhú dobu. O dva roky neskôr bol odsúdený na štyri roky za mrežami a ako dôvod spevákovej smrti bola oznámená zástava srdca. 7. júla sa konal medzinárodne sledovaný pohreb, ktorý bol jednou z najsledovanejších streamovaných udalostí, celosvetovo sa na miesto smútku pozeralo 2,5 až 3 bilióny divákov. Počas svojho života vydal spevák desať albumov a splodil tri deti.

Čo hovoríš na životnú cestu a hudbu Michaela Jacksona? Si fanúšikom kráľa popu? Ktoré songy sú tvoje najobľúbenejšie? Podeľ sa s nami o tvoj názor dolu v komentároch, alebo na našom Facebooku či Instagrame. Nezabudni tiež skontrolovať náš shop, shop.rukahore.sk.

Pre viac noviniek zo sveta hudby klikaj sem!

Zdroje: YouTube, Wiki

Zdroj titulného obrázku: lifeandstylemag.com

Komentáre

Odporúčame