ONLINE: Putin zrejme nariadil armáde operačnú pauzu. Ukrajinci zasiahli veľký muničný sklad

TA3 TASR ČTK
5.7.2022 07:10

Ruské vedenie možno stanovuje podmienky pre operačnú pauzu, keď jeho invázne jednotky dobyli ukrajinský Lysyčansk a dosiahli hranicu Luhanskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli veľký muničný sklad v Luhanskej oblasti. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 Líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská sa v utorok vyjadrila, že podľa nej je "takmer nemožné", aby sa bieloruskí vojaci zapojili do vojny vedenej Ruskom na Ukrajine. Dodala tiež, že morálka bieloruskej armády je nízka. 

22:52 Ukrajina podala prihlášku do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) združujúcu ekonomicky vyspelé štáty. Podpora OECD je zásadná pre dokončenie štrukturálnych reforiem, ktoré sú predpokladom pre vstup Ukrajiny do Európskej únie, aj budúcu povojnovú obnovu krajiny, uviedol premiér Denys Šmyhal.

22:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že rozhodnutie armády o obmedzení pohybu osôb v brannom veku padlo bez jeho vedomia. Žiada vysvetlenie. Podľa upresneného nariadenia generálneho štábu muži v brannom veku nebudú smieť bez povolenia prechádzať hranice jednotlivých oblastí.

21:46 Podľa agentúry Reuters Ukrajina požiadala Turecko o pomoc pri vyšetrovaní troch lodí plávajúcich pod ruskou vlajkou. Ide o snahu Kyjeva vyšetriť údajné krádeže obilia z územia okupovaného Ruskom.

20:59 Ruskom podporovaní ukrajinskí separatisti zajali v okupovanom prístavnom meste Mariupol dve lode plaviace sa pod cudzou vlajkou. Separatisti tvrdia, že lode sú teraz "štátnym majetkom" ich samozvanej Doneckej ľudovej republiky. 

20:34 V Rusku pokračuje séria podivných úmrtí vrcholových manažérov. V blízkosti Petrohradu našli telo riaditeľa dodávateľskej spoločnosti Gazprom Jurija Voronova s guľkou na hlave. Ide o piatu záhadnú smrť vysokopostavených ruských manažérov spojených s Gazpromom od roku 2022.

19:38 Medzinárodná policajná organizácia Interpol by mala vylúčiť Rusko zo svojho systému databáz. Uvádza sa to v sérii odporúčaní pre eurokomisiu, ktoré v utorok prijal Európsky parlament. 

18:56 Ukrajina a jej spojenci sa v utorok dohodli na súbore zásad obnovy vojnou zničenej krajiny, ktoré zahŕňajú aj potrebu rozsiahlych reforiem na zvýšenie transparentnosti a odstránenie korupcie, informovala agentúra AFP. 

18:03 Fínsko na základe sankcií EÚ skonfiškovalo už takmer tisíc nákladných železničných vozňov patriacich ruským spoločnostiam. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z fínskych a ruských železníc. 

17:52 Ruská armáda oznámila, že pri údere vysoko presnými zbraňami na pozície ukrajinskej armády v Charkove zlikvidovala až 150 vojakov. Pri ďalších útokoch zničila niekoľko veliteľských stanovíšť ukrajinskej armády a množstvo techniky, vrátane systému protivzdušnej obrany S-300. Podobné tvrdenia bojujúcich strán ale nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

17:24 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok opäť zopakoval tvrdenie, že Rusko do bojov prebiehajúcich v rámci "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine neposiela brancov. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom informovala agentúra Reuters. 

17:03 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v utorok v prvom čítaní jednomyseľne prijala návrhy dvoch zákonov na podporu vojny, ktorú vedie Rusko voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. 

15:22 Sergej Jelisejev, bývalý príslušník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), sa ujal vedenia regionálnej vlády v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámili to v utorok tamojšie proruské orgány, píše agentúra AFP. 

14:37 Rusko v utorok oznámilo, že vyšetruje údajné prípady mučenia, akému mali byť na Ukrajine vystavení ruskí vojaci, ktorí tam padli do zajatia a koncom júna boli prepustení v rámci výmeny zajatcov. Informuje o tom agentúra AFP.

14:22 V súvislosti s platbami v rubľoch aj v prípade dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) rozhodnutie v Rusku zatiaľ nepadlo. Povedal to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala agentúra Reuters. 

14:11 Na čele ruskej okupačnej vlády ukrajinskej Chersonskej oblasti stál bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB Sergej Jelisejev. S odvolaním sa na šéfa oblastnej administratívy Volodymyra Salda o tom informovala agentúra AFP. Päťdesiatjedenročný Jelisejev podľa nej doteraz pôsobil ako zástupca šéfa vlády ruskej Kaliningradskej oblasti.

13:32 Náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v utorok poďakoval Českej republike a Poľsku za dodávky tankov. V čase, keď Ukrajina čelí ruskej vojenskej agresii, je podľa neho pomoc z oboch krajín na nezaplatenie.

12:21 Ruské vedenie možno stanovuje podmienky pre operačnú pauzu, keď jeho invázne jednotky dobyli ukrajinský Lysyčansk a dosiahli hranicu Luhanskej oblasti. Vo svojej najnovšej analýze zhŕňajúcej vývoj ruskej invázie na Ukrajinu to uviedol americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil víťazstvo ruských síl v tejto oblasti a podľa ISW sa zdá, že ruskej armáde nariadil operačnú prestávku.

11:57 Predstavitelia 30 členských štátov NATO podpísali v utorok prístupové protokoly Fínska a Švédska k Severoatlantickej zmluve. Na tlačovej konferencii v Bruseli to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

11:08 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2528 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 661 mužov, 1436 žien a 431 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

10:07 Bielorusko v reakcii na západné sankcie zmrazí zahraničné podiely v 190 bieloruských spoločnostiach. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zverejnenú vyhlášku. 

9:05 Švédsko bude podporovať politiku otvorených dverí Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedla premiérka Magdalena Anderssonová v pondelok počas návštevy Kyjeva. Informovala o tom televízia CNN.

8:03 Ruské jednotky ostreľujú ukrajinské pozície pozdĺž celej frontovej línie, pričom útočia v smere na obce Novoluhanske a Spirne v oblasti východoukrajinského Bachmutu. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov to uviedol ukrajinský generálny štáb. Hlavné úsilie nepriateľských síl sa podľa neho sústredí na vytvorenie kontroly nad územím Luhanskej oblasti v rámci jej administratívnych hraníc.

7:40 Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli veľký muničný sklad v Luhanskej oblasti. Píše NEXTA na Twitteri. 

7:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok na to, aby sa s obnovou zničenej infraštruktúry jeho krajiny nečakalo na koniec ruskej invázie. Mnohé je potrebné urobiť bezodkladne, zdôraznil v pravidelnom večernom videopríhovore. 

7:04 Ukrajina vedie rozhovory s Tureckom a Organizáciou Spojených národov (OSN) o zárukách týkajúcich sa vývozu obilnín z ukrajinských prístavov, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.  

7:02 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok večer stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hlavnou témou konzultácií boli postoje oboch krajín v otázke ďalšieho postupu pri vojne na Ukrajine a pokračujúca podpora tejto krajiny, oznámil Elyzejský palác.

7:00 Dianie na Ukrajine sme s vami sledovali aj v pondelok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok