Z prieskumu, ktorý realizoval portál Kariéra.sk vyplýva, že takmer polovica Slovákov plánuje leto na Slovensku. Až 37 percent opýtaných z finančných dôvodov na dovolenku vôbec nepôjde. Naopak, 32 percent našincov uviedlo, že by sa v lete vybralo k moru.

Turci spravili obrovský kus práce

O tom, ako budú dovolenky za hranicami vyzerať, pre portál Aktuality rozprával prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkeš. Ten na úvod spresnil, že v rámci dovoleniek organizovaných cestovnými kanceláriami Slováci najčastejšie volia Turecko. Dôvodom je vyvážený pomer kvality a ceny.

„Turci za posledné roky spravili obrovský kus práce a v rámci Tureckej riviéry vybudovali veľkú sieť all inclusive hotelových rezortov. Rovnako je záujem o Grécko, grécke ostrovy, Taliansko a Španielsko. Tento rok je zvýšený záujem aj o cestovanie na Cyprus,“ objasnil.

Čo sa týka cestovania na vlastnú päsť, najobľúbenejšou destináciou naďalej zostáva Chorvátsko. Berkeš v rozhovore ďalej prezradil, že ceny zájazdov rástli najmä v dôsledku vyšších cien paliva.

„Pohonné hmoty zažívajú markantný nárast. Dá sa očakávať palivový príplatok niekde na sume 50 - 60 eur na osobu a pobyt,“ dodal.

Za slovenské more si priplatíme

Aktuality sa však pozreli aj na analýzu spoločnosti CapitalPanda, ktorá mapovala ceny v obľúbených európskych destináciách. Z výsledkov vychádza, že dovolenka za hranicami sa najviac oplatí v Grécku, Turecku a Španielsku.

„Prekvapením mohli byť ceny letných dovoleniek v Chorvátsku a Francúzsku, ktoré mali dlhý čas nálepku lacných krajín. Toto už neplatí a Chorvátsko sa dostáva do popredia, čo sa týka výšky cien zájazdov. V priemere tento rok v Chorvátsku a Francúzsku ceny stúpli o 20 až 25 percent. V niektorých hoteloch, na ktoré sme sa pozreli, mohlo byť navýšenie až 50-percentné,“ uzatvára.

Ďalšie dôležité správy

Autom do Chorvátska
Neprehliadnite

Slovensko v číslach: Za koľko autom k Jadranu? Cesta sa tento rok citeľne predraží