Aktuálne 22. október 2021

Ekologickí aktivisti tlačia vlády do ešte radikálnejších opatrení

TASR
TASR

Aktivistická mládež vidí svoju budúcnosť pesimisticky a aj preto odmieta vzdelanie.

Aktivistická mládež vidí svoju budúcnosť pesimisticky a aj preto odmieta vzdelanie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ekologickí aktivisti zorganizovali v piatok na niekoľkých kontinentoch zhromaždenia, na ktorých žiadali vlády štátov sveta, aby prijali viac opatrení na obmedzenie globálneho otepľovania. Zhromaždenia sa uskutočnili pred klimatickým summitom OSN, ktorý sa začne 31. októbra v Glasgowe.

Ako informovala agentúra AP, demonštranti sa zhromaždili napríklad v Ugande, Bangladéši, Indii či Nemecku, Francúzsku i v Belgicku. Vyzvali vlády, aby iniciovali a prijali opatrenia, ktoré zabránia nebezpečným úrovniam otepľovania a zohľadnia pritom aj komplikovanú situáciu tých najchudobnejších, ktorí sú dôsledkami klimatických zmien zasiahnutí obzvlášť ťažko.

Tisíce prevažne mladých ľudí sa v piatok zhromaždili aj pri Brandenburskej bráne v Berlíne, pričom mnohí mali v rukách transparenty vyzývajúce budúcu nemeckú vládu, aby kládla väčší dôraz na boj proti klimatickej zmene.

O novej vláde v Nemecku rokujú tri politické strany, vrátane Zelených. Stredopravý blok CDU/CSU odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej, ktorý vo voľbách 26. septembra skončil na druhom mieste, sa na nich nezúčastňuje. Očakáva sa však, že Merkelová sa zúčastní na klimatickom summite OSN ako šéfka dočasnej vlády.

Mladí ľudia v Belgicku sa zišli na zhromaždeniach vo viacerých mestách. Mnohí vo svojich vystúpeniach poukazovali na neistú budúcnosť súčasnej mladej generácie. "Načo sa máme učiť, ak je naša budúcnosť neistá?" pýtali sa.

Globálne klimatické štrajky mladých ľudí sa túto jeseň nesú v duchu hesiel #UprootTheSystem a #ZmeňmeSystémNieKlímu. Študentské klimatické hnutie chce poukázať na systémové príčiny klimatickej krízy a ich prepojenia na ďalšie socio-ekonomické krízy a nerovnosti, ktorých riešenia musia byť podľa organizátorov integrálnou súčasťou systémových zmien aj v oblasti klímy.

Za mládežníckym hnutím za záchranu klímy je švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorej sólové protesty za záchranu planéty inšpirovali milióny mladých ľudí po celom svete k účasti na zhromaždeniach Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť).

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0