Internetoví giganti Google a Facebook v stredu oznámili, že od svojich zamestnancov budú pred ich návratom do spoločných kancelárií požadovať očkovanie proti chorobe covid-19. Viac ako 130-tisíc zamestnancom Googlu to emailom oznámil šéf firmy Sundar Pichai. V prípade Facebooku sa povinné očkovanie zatiaľ bude vzťahovať na zamestnancov v Spojených štátoch, informovala agentúra AP. Oznámenie prichádza krátko po tom, čo o podobnom kroku rozhodli americké verejné inštitúcie.

Väčšina zamestnancov firmy Google by mala opäť zasadnúť do spoločných priestorov od polovice októbra, hoci pôvodne sa počítalo s návratom už na začiatku septembra. Dôvodom k odkladu návratu sú obavy z nákazlivejšieho variantu delta. Povinné očkovanie Google podľa AFP zavedie v USA v „priebehu týždňov", v ďalších častiach sveta potom „v najbližších mesiacoch". Pravidlo sa nebude vzťahovať na krajiny, kde je vakcín nedostatok, ani na zamestnancov, u ktorých očkovanie nedovoľuje ich zdravotný stav.

Na archívnej snímke z 23. apríla 2021 aplikácia Facebooku na smertfóne v americkom Surfside. Regulačné úrady Európskej únie (EÚ) začali formálne vyšetrovanie americkej spoločnosti Facebook. Chcú zistiť, či sociálna sieť neporušila pravidlá hospodárskej súťaže s pomocou údajov zhromaždených od inzerentov, aby im konkurovala v klasifikovaných reklamách. FOTO TASR/AP
Neprehliadnite

Facebook obmedzí cielenie reklamy na osoby mladšie ako 18 rokov

Facebook zatiaľ počíta s otvorením svojich kancelárií s obsadením polovice ich kapacity od septembra, na plno potom od októbra. Zamestnanci sociálnej siete, ktorí si želajú pokračovať pracovať z domu, o to môžu požiadať, rozhodla firma v júni.

Federálna komisia pre rovnaké príležitosti v zamestnaní (EEOC) vlani v decembri firmám umožnila, aby zabránili vo vstupe do kancelárií tým, ktorí sa nechcú nechať očkovať. Výnimkou sú ľudia, ktorí sa tak rozhodnú z náboženských alebo zdravotných dôvodov.