Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i vláde. Verejné zhromaždenie má zatiaľ pokojný priebeh. Na mieste sú aj desiatky policajtov.

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu. Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu covid-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

„Rúška dole, hlavy hore," ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi „vakcína je vražda" či „apartheid". Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz.

Koaličná SaS vyzýva demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. Podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus označil očkovanie za cestu, ako sa vrátiť k životu pred pandémiou. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám je podľa neho to posledné, čo v tejto chvíli potrebujeme.

Protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Neprehliadnite

Slovenský „útok na Kapitol“: budovu Národnej rady zablokovali protivládni demonštranti

Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie, a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým. Navyše, protestujúci okrem osobných útokov tiež zavádzajú a klamú verejnosť vymyslenými dátami a hoaxmi," podotkol Klus s tým, že riadiť sa faktami je výzvou pre nás všetkých.

Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok (30. 7.) Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy. Protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam a vláde bol od piatka (23. 7.) aj pred Národnou radou SR.