Peruánsky Kongres v stredu hlasovaním rozhodol o odvolaní prezidenta Pedra Castilla z funkcie a vedením krajiny poveril viceprezidenta.

Úrad peruánskeho ombudsmana vo vyhlásení pred hlasovaním uviedol, že po rokoch demokracie sa Peru nachádza uprostred ústavného kolapsu, ktorý sa nedá označiť inak než prevrat.

Castillo predtým oznámil rozpustenie Kongresu a nové parlamentné voľby. Pre rozpustenie parlamentu sa podľa svojich slov rozhodol pre „prekážky“, ktoré vytváral jeho vláde.

Prezident tiež oznámil, že vláda bude riadiť krajinu prostredníctvom nariadení a od 22:00 do 4:00 bude platiť zákaz vychádzania. Budú tiež zhabané zbrane, ktoré vlastnia civilisti a súdny systém a políciu čaká reorganizácia.

Prezident tieto kroky podnikol krátko pred hlasovaním Kongresu o jeho odvolaní, pripomína AP. Jeho protivníci tvrdia, že „morálne“ nie je schopný viesť krajinu.

Castillo, niekdajší vidiecky učiteľ, po voľbách v roku 2021 prevzal moc od tradičnej politickej elity v Peru. Odvtedy prežil dva pokusy o impeachment a za údajné úplatkárstvo a plagiátorstvo sa voči nemu vedie šesť vyšetrovaní. Prezident obvinenia odmieta.

Ďalšie dôležité správy

KK12 Lima - Peruánsky prezidentský kandidát Pedro Castillo zdraví svojich stúpencov v Lime v pondelok 7. júna 2021. Za víťaza nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Peru sa vo štvrtok vyhlásil kandidát radikálnej ľavice Pedro Castillo. Jeho populistická rivalka Keiko Fujimoriová však tvrdí, že v hre je stále pol milióna hlasov. FOTO TASR/AP
Presidential candidate Pedro Castillo greets supporters celebrating partial election results that show him leading over Keiko Fujimori, at his ca
Neprehliadnite

Peruánsky prezident Castillo rozpustil Kongres a žiada nové voľby