Denník N

Stráca najmä nezávislých a Hispáncov. Bidenovi klesá popularita a jeho reformy sa zasekli

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Voliči mu vyčítajú ekonomiku, padla aj viera, že dokáže bojovať s covidom.

Joe Biden v prezidentských voľbách 3. novembra 2020 získal 51,3 percenta hlasov. Bolo to viac, ako dostal Donald Trump (či jeho súperka Hillary Clintonová) v roku 2016 alebo Barack Obama v roku 2012.

Relatívne vysokú podporu si nový demokratický prezident držal aj po vstupe do úradu. To nie je žiadne prekvapenie: prezidenti krátko po inaugurácii zažívajú takzvané „medové týždne“, keď za nimi americká verejnosť prevažne stojí.

Na jar sa Bidenovi podarilo presadiť stimulačný balíček za 1,9 bilióna (po anglicky trillion) dolárov ako pomoc pre ekonomiku zasiahnutú covidom. Rýchlejšie, ako sľuboval, sa mu darilo aj očkovať americkú populáciu.

Od leta však podpora Joea Bidena padá nadol. Momentálne jeho prácu v Bielom dome schvaľuje v priemere 43 percent ľudí. To už sú skôr také trumpovské čísla, aj keď podobne nepopulárny bol aj Obama v rokoch 2013 až 2014.

Koľko percent Američanov schvaľuje (čiernou) a neschvaľuje (červenou), ako Joe Biden vykonáva svoju funkciu. Priemer prieskumov. Zdroj – Real Clear Politics

Pád sa začal v lete

Pád Bidenovej popularity sa začal v lete. Nepomohli mu udalosti v Afganistane, odkiaľ sa sťahovali poslední americkí vojaci. „Pravdepodobnosť, že Taliban ovládne celú krajinu, je veľmi nízka,“ povedal Biden začiatkom júla, pričom len o mesiac neskôr sa pozeral, ako to Taliban dokázal.

V tom čase si vyslúžil mnohé negatívne titulky v amerických novinách.

Voličom ešte viac však prekážali iné veci. Biden vyhral

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie