Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Východné Slovensko zasiahlo tornádo. V okolí Košíc spozorovali lievikovitý oblak
Zdielať na

Východné Slovensko zasiahlo tornádo. V okolí Košíc spozorovali lievikovitý oblak

Archívne video

PLOSKÉ / Tornádo, alebo úkaz, ktorý tak vyzeral, dnes okolo 14 tej hodiny zasiahol východ Slovenska. Najhoršie dopadla obec Ploské, kde sa na chvíľu vír spojil so zemou a napáchal škody na viacerých domoch. Obyvatelia len spoza okien sledovali, čo všetko lieta vzduchom.


Štyri domy a jedna hospodárska budova. Taká je bilancia krátkeho len 3 minútového mini tornáda, ktoré sa prehnalo nad obcou Ploské.  "Taký prišiel uragán, že to bralo všetko. Ja videl všetko jak to berie," uviedol obyvateľ zničeného domu.

Predpovede meteorológov sa potvrdili a prvé podozrenie na tornádo bolo pri Moldave nad Bodvou, tam sa však zeme nedotklo. Takéto šťastie však obyvatelia v obci Ploské nemali. Počas búrky sa vytvoril lievik, ktorý sa na krátko spojil so zemou.


"Išlo teda o búrky, v ktorých sa môžu vyskytnúť rôzne takéto veterné víry, ktoré sa kedysi u nás nazývali tuba alebo tromba. Ja nerád používam vyraz tornádo pretože ked vidíme v Amerike tornádo tak to je úplne niečo iné ako sa vyskytuje niekde v Strednej Európe," povedal meteorológ Najlepšieho počasia TV JOJ Peter Jurčovič.

Vír prišiel od lesa a postupne zasiahol aj viaceré domy.

"Porozbíjalo všetky okná, dvere, dvere až tu vyleteli a plechy až tam sú vidíte, že to dačo strašne bolo. Mám 74 rokov a ešte dačo také som nezažil ani nevidel ani nič. Počul som v televízii," dodal miestny obyvateľ Ploského.

Rodina jedného z poškodených domov sa presťahovala len pred rokom, dlho si domček neužili a opäť ho môžu rekonštruovať.

"Ja som nevedela vystúpiť z auta, musela som sedieť chvíľu kým sa mi nohy spamätali. Potom som si držala druhú ruku aby som dala kľúčik do dverí. No a tak sme si povedali, že chvalabohu že tak, že nemáme vytopený dom," skonštatovala žena, ktorej ničivé tornádo spôsobilo problémy.

Ľudia v obci sú súdržní a tak si navzájom pomohli ako vedeli. Pomoc im poskytli aj dobrovoľní hasiči.

"Tí ľudia, ktorí boli doma a sú nejak zruční a majú možnosť ta snažia sa veci nejak poprikrývať preťože až zajtra prídu poisťováci a tak ďalej pozrieť sa na tieto škody, ktoré to napáchalo," uzavrel starosta obce Ploské František Petro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy