Ukrajinci si síce zásluhy za útoky na ruské letecké základne nepripisujú, no ich odkaz znie jasne: Sme skutočne nahnevaní a už to viac trpieť nebudeme – píše agentúra Bloomberg.

Správy o závažných útokoch na dve letecké základne v Rusku sú novým a nebezpečným zvratom vojny na Ukrajine. Niekoľko Rusov pri nich údajne zahynulo či bolo zranených a došlo k poškodeniu minimálne dvoch lietadiel. Moskva z útokov bezpilotnými lietadlami okamžite obvinila Ukrajinu.

Vláda v Kyjeve sa k nim otvorene nepriznala, no svoju vinu ani nevylúčila. „Ak dôjde k vystreleniu veci do vzdušného priestoru iných krajín, tak skôr či neskôr sa do východiskového bodu vrátia neznáme lietajúce objekty,“ napísal na mikroblogovacej sieti Twitter jeden z poradcov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Už toho majú dosť

K útokom došlo na pozadí dôležitej taktickej kampane – eskalujúceho bombardovania kritickej ukrajinskej infraštruktúry Ruskom. Pozemná hra ruského prezidenta Vladimira Putina naďalej slabne, a tak sa rozhodol potrestať civilistov zo vzduchu. Ide o najnovšiu ukážku vojnových zločinov, ktoré Rusko v tejto vojne pácha. Načasovanie zrejme takisto nebolo náhodné, keďže s prichádzajúcou zimou budú dodávky elektriny a tepla otázkou života a smrti.

Ukrajinci sú veľmi nahnevaní a kým sú ruské vojenské ciele v ich dosahu, tak túto kampaň nebudú trpieť, konštatuje Bloomberg.

Lídri v Kyjeve budú aj naďalej aspoň vinu za útoky za hranicami Ruska aspoň minimálne popierať, no nie je dôvod pochybovať, že nebudú útočiť. Z ich perspektívy nemajú veľmi čo stratiť.

Ruské vojnové nasadenie je v plnom prúde a Putin je podľa agentúry iba krok od použitia jadrových zbraní. To znamená, že Kremeľ už nemá v rukáve žiadne esá.

Putin stráca podporu

Útoky mali podľa Bloombergu slúžiť ako ukážka bojových schopností Ukrajiny. Kyjev ešte môže pritvrdiť, no bude si dávať pozor, aby útočil iba na čisto vojenské ciele. Vďaka tomu si nad Ruskom v rámci medzinárodného práva udrží prevahu. Kým však Putin neprestane útočiť zo vzduchu, tak bude jeho domovina aj naďalej terčom.

Je pravdepodobné, že útoky posilnia vojenské odhodlanie Ruska a poskytnú Putinovi skvelú výhovorku pre jeho inváziu. „Ukrajina na nás útočí!“ povie zrejme občanom doma v Rusku.

Vojna na Ukrajine zúri už viac než deväť mesiacov a dôvera verejnosti v ruského prezidenta klesá spolu s jeho medzinárodnou podporou. Aj ruská ekonomika už začala pociťovať sankcie a od pondelka vstúpili do platnosti cenové stropy na ruskú ropu.

Dokonca aj Európa sa zatiaľ drží a tvárou v tvár ruskému energetickému vydieraniu postupuje jednotne.

Ďalšie dôležité správy

EBE 20 Moskva - Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s matkami vojenského personálu slúžiaceho v špeciálnej vojenskej operácii pred Dňom matiek v rezidencii Novo-Ogaryovo pri Moskve v Rusku 25. novembra 2022. Deň matiek sa oslavuje poslednú novembrovú nedeľu. FOTO TASR/AP


Russian President Vladimir Putin gestures as he talks with mothers of military personnel serving in the special military operation ahead of Mother's Day at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russ
Neprehliadnite

Rusko by mohlo byť garantom územnej celistvosti Ukrajiny, navrhol Putin a zaútočil na Poľsko