Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko bude brániť svoje záujmy všetkými dostupnými prostriedkami. Dodal, že Kremeľ nemal „žiadnu šancu urovnať situáciu na Ukrajine", kde od konca februára prebieha vojna, informuje spravodajská televízia Sky News.

Ruský prezident sa v prejave na zasadnutí Rady pre ľudské práva takisto posťažoval, že Západ sa k Rusom správa ako k občanom druhej kategórie. Putin ďalej tvrdil, že Rusko nezačalo „vojnu" na Ukrajine, ale že sa začala „štátnym prevratom" v roku 2014 - keď Moskva obsadila Krym.

Poľsko sa vraj chce zmocniť ukrajinských území

Ruský líder následne vyhlásil, že Poľsko, ktoré susedí s Ukrajinou, dúfa, že sa zmocní území na západe krajiny. „Rusko by mohlo byť jediným garantom územnej celistvosti Ukrajiny. Záleží však na nových ukrajinských lídroch," navrhol Putin.

„Máme najmodernejšie zbrane, ale nechceme nimi mávať," vyjadril sa na margo stavu vojny a dodal, že to bude pravdepodobne „dlhý proces" - čo naznačuje, že Rusko neplánuje v dohľadnom čase konflikt ukončiť.

„Áno, budeme sa brániť rôznymi spôsobmi a prostriedkami. V prvom rade sa, samozrejme, zameriame na mierové prostriedky, ale ak nám nič iné nezostane, budeme sa brániť všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii," povedal Putin.

Bude druhá vlna mobilizácie?

Ruský prezident uviedol, že z 300-tisíc povolaných záložníkov bolo zhruba 150-tisíc nasadených v zóne, ktorú Moskva nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine.

Približne 77-tisíc sa nachádzalo v bojových jednotkách a zvyšok plnil obranné funkcie, spresnil.

Medzi ruskými opozičnými politikmi sa čoraz častejšie objavujú informácie o druhej vlne mobilizácie, ktorá by mala nastať začiatkom budúceho roka. Putin tieto informácie poprel.

Ďalšie dôležité správy

WA 21 Bachmut - Ukrajinský veliteľ dáva prostredníctvom vysielačky príkazy počas bojov na frontovej línii neďaleko kľúčového mesta Bachmut na východe Ukrajiny vo štvrtok 27. októbra 2022. Oblasť pri Bachmute je už niekoľko mesiacov dejiskom intenzívnych bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou. Bachmut je ďalším cieľom ruských síl pri ich pomalom postupe cez Doneckú oblasť, pri ktorom v júni a júli obsadili dôležité priemyselné mestá Lysyčansk a Severodoneck. FOTO TASR/AP 

A Ukrainian officer g
Neprehliadnite

Ukrajinci nespoznali plný potenciál raketometov HIMARS. Američania im ich vedome upravujú