Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zamestnanci TANAP-u odchytili v Tatranskej Lomnici dve jelenice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Odchytom sa eliminovalo aj riziko stretu zveri s motorovými vozidlami, ktoré by mohlo mať fatálne následky pre obe strany.

Tatranská Lomnica 22. septembra (TASR) - V centre Tatranskej Lomnice sa v utorok (21. 9.) pracovníkom Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP-u) podarilo odchytiť dve jelenice, ktoré dlhodobo navštevovali intravilán najľudnatejšej časti mesta Vysoké Tatry. Podľa Martiny Petránovej zo Štátnych lesov TANAP-u zrejme nebudú posledné, keďže lesníci evidujú viacero podobných jedincov so zmeneným správaním.

Hlavným dôvodom tohto kroku bola podľa nej bezpečnosť domácich obyvateľov, ako aj návštevníkov Vysokých Tatier.

"Už v minulosti sme mali viacero prípadov, keď jelenica vyštartovala proti psovi a jeho majiteľ pritom utŕžil pár kopancov. Vlani sa dokonca stalo, že pri takomto strete došlo k usmrteniu štvornohého miláčika. Teraz je, navyše, obdobe ruje, keď sa problémy zintenzívňujú, preto sme sa rozhodli takýmto spôsobom predísť prípadným úrazom," vysvetľuje zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler.

Odchytom sa podľa jeho slov takisto eliminuje aj riziko stretu zveri s motorovými vozidlami, ktoré by mohlo mať fatálne následky pre obe strany.

Za posledných päť rokov lesníci v intravilánoch tatranských osád odchytili takmer dve desiatky jeleňov a jeleníc, ktoré vykazovali zmenené správanie, väčšina z nich skončila vo zvernici v Tatranskej Javorine. Zoológ však pripomína, že ani týmto odchytom sa problém so synantropnými jedincami v meste Vysoké Tatry nevyriešil. Aj teraz sa lesníci snažia nájsť nový domov ďalšiemu takémuto jednoročnému jeleňovi, ktorý rád vyhľadáva sídlisko Pod lesom v Dolnom Smokovci.

"Naším cieľom je dostať synantropné jedince z intravilánov tatranských osád a dosiahnuť stav, keď jelenia zver a jej predátori nebudú navštevovať toto prostredie,“ dodáva Hybler s tým, že nemuselo by k tejto situácii vôbec dôjsť, keby ľudia jelene a jelenice neprikrmovali a pamätali na to, že hoci pôsobia krotko, stále ide o divú zver.