Klub 500: Bezdôvodné nahliadanie do súkromných bankových účtov je neprijateľné

Klub 500 nesúhlasí s prijatím zákona z dielne ministerstva vnútra, ktorým sa má zriadiť Centrálny register účtov (CRÚ). Ide o úpravu, prostredníctvom ktorej by mal štát vidieť zostatky na bankových účtoch firiem, ale aj bežných ľudí. Dôvodom je boj proti praniu špinavých peňazí a terorizmu. Podľa Klubu 500 je bezdôvodné nahliadanie do účtov bez rozdielu neprijateľné a preto vyzýva na jeho stiahnutie.

22.04.2021 17:01
debata (5)

Ministerstvo vnútra aktuálne pripravuje návrh zákona o CRÚ. Nová právna úprava by mala umožniť štátu vidieť aj zostatky na účtoch bežných ľudí a ďalších bankových klientov – bez ohľadu na to, či sú podozriví z trestnej činnosti, alebo nie. Pri avizovanom návrhu by mali úradníci dostať prístup k plošným údajom o účtoch všetkých obyvateľov aj s uvedením zostatkov na účtoch. To však podľa Klubu 500 ohrozuje bankové tajomstvo a aj pravidlá ochrany osobných údajov.

banka, peniaze Čítajte viac Nový bič na podvody a korupciu? Štát chce vidieť, koľko peňazí majú ľudia na účte

„Pripravovaný návrh na vytvorenie Centrálneho registra účtov ide výrazne nad rámec európskej legislatívy. Vláda by si mala uvedomiť všetky riziká takejto iniciatívy, a to aj v tom ohľade, že nazeranie do súkromia klientov bánk, vrátane firiem, je absolútne neprípustné a neprimerané. Mali by na to využívať iné, už existujúce spôsoby, ako sa zamerať na podozrivé osoby,“ pripomína výkonný riaditeľ klubu 500 Tibor Gregor.

Podľa ministerstva vnútra je zriadenie CRÚ nevyhnutným predpokladom zvýšenia efektivity pri predchádzaní, odhaľovaní, vyšetrovaní alebo stíhaní páchateľov závažných trestných činov. K údajom z centrálneho registra účtov majú mať prístup kriminálna a finančná polícia, inšpekčná služba Policajného zboru SR, orgány činné v trestnom konaní alebo súdy, Kriminálny úrad Finančnej správy SR, Slovenská informačná služba či Vojenské spravodajstvo. Ide teda o veľmi široký okruh inštitúcií, ktorej pracovníci budú mať možnosť dostať sa k veľmi citlivým údajom.

matovič heger mikulec Čítajte viac Slovensko s registrom účtov mešká. Systém už pritom existuje a je lacnejší

Podľa Klubu 500 má dnes štát na boj proti praniu špinavých peňazí viacero pák. „V zmysle legislatívy môže už teraz požiadať o informácie z účtu, nehovoriac o oprávneniach daňovej správy a finančnej polície. Aj bankoví odborníci zdôrazňujú, že máme vhodnejšie a lacnejšie riešenie, ako je plánovaný CRÚ,“ tvrdí Klub 500. Ak by tento návrh prešiel, jedna zo strán vládnej koalície už avizovala, že sa obráti na Ústavný súd, keďže ide o ústavné právo na súkromie a bankové tajomstvo.

„Aj z toho je evidentné, že ide o návrh šitý horúcou ihlou, bez náležitej diskusie s partnermi, dotknutými organizáciami, bankami, celým finančným sektorom, ale aj podnikmi, teda všetkých, ktorých sa môže po prijatí veľmi citlivo dotýkať. Klub 500 preto žiada o stiahnutie takéhoto návrhu a jeho prepracovanie do podoby, ktorá by zohľadnila široké pripomienkovanie a neohrozovala by bankové tajomstvo a ani pravidlá ochrany osobných údajov,“ dodáva Gregor.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #účty #Klub 500 #bankové účty