Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Šokujúce slová profesora imunológie: Proti omikronu sú vakcíny neúčinné! Potvrdil to aj šéf Pfizeru

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/UnHerd)

JERUZALEM - Kľúčový poradca izraelskej vlády v oblasti vakcín odhalil, že očkovanie proti koronavírusu nezastavilo šírenie ochorenia COVID-19. Bol to šok, pretože očkovanie je odborníkmi považované za najúčinnejšiu zbraň proti pandémii. Prečo teda v Izraeli, ktorý patril medzi najlepšie krajiny z hľadiska očkovanosti, vakcína nezaberá?

Profesor Cyrille Cohen, vedúci imunológie na Bar Ilan University a člen poradného výboru pre schvaľovanie vakcín v Izraeli, o svojich prekvapivých zisteniach porozprával pre britský spravodajský web UnHerd. Spolu s kolegami bol koncom minulého roka sklamaný, že očkovanie nedokázalo zastaviť šírenie covidu. 

Izrael s 9,4 miliónmi obyvateľov pritom ako prvá krajina na svete schválila celoplošné očkovanie. V apríli 2021 generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla uviedol, že "prvotné údaje odhalili 100-percentnú účinnosť vakcinácie proti COVID-19". Profesor Cohen sa však vyjadril, že dúfal v lepšie predchádzanie prenosu koronavírusu "najmä na základe toho, čo sme videli v marci a v apríli". 

Malo sa to všetko skončiť, ale...

Izrael zažil doslova smrtiaci minuloročný január, keď tam v dôsledku v Izraeli prišlo o život viac ako 4 000 ľudí. "Boli sme po našom treťom lockdowne, začalo sa všetko otvárať a prípady ubúdali, nemocnice boli prázdne. Nerobím si srandu, kolegovia lekári tancovali po chodbách s tým, že sa to už konečne skončilo." V tom čase Cohen veril, že vakcíny dokážu zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. S hrôzou však zistil, že očkovanie nepomôže k stavu tzv. sterilizačnej imunity. Podľa neho už izraelský očkovací zdravotný COVID preukaz nie je relevantný, pretože omikron je schopný napadnúť každé telo bez ohľadu na počet aplikovaných vakcín. 

To, čo sa deje v Južnej Afrike s OMIKRONOM, prekvapilo aj vedcov: Vysvetlenie profesorky

Veľká kritika izraelskej vlády 

Cohenove komentáre prichádzajú po tom, ako popredný izraelský imunológ Ehud Qimron kritizoval reakcie vlády na pandémiu za posledné dva roky. Okrem toho vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby priznalo svoje zlyhanie. "Odmietli ste informovať, že očkovaní sa môžu nakaziť. Dúfali ste, že vakcináciou sa čochvíľa vybuduje kolektívna imunita, no aj v tom ste zlyhali," uviedol. Viac ako 80 percent dospelých Izraelčanov už absolvovalo dve dávky vakcíny proti covidu-19 a viac ako polovica dostala posilňovaciu dávku. Izrael minulý mesiac uviedol, že má v úmysle začať so štvrtou dávkou aj napriek nedostatku vedeckých dôkazov o jeho pozitívnom vplyve. 

V Izraeli spustili očkovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

Bourla zo spoločnosti Pfizer minulý týždeň uviedol, že dve dávky jeho súčasnej vakcíny proti covidu ponúkajú proti omikronu "veľmi obmedzenú ochranu, ak vôbec nejakú", zatiaľ čo tri dávky "ponúkajú primeranú ochranu pred hospitalizáciou a úmrtiami". Moderna tiež pracuje na aktualizovanej verzii svojej vakcíny, ktorá má byť predstavená koncom tohto roka. "Diskutujeme s lídrami v oblasti verejného zdravia na celom svete, aby sme sa rozhodli, aká je podľa nás najlepšia stratégia pre potenciálny booster na jeseň 2022," vyjadril sa generálny riaditeľ Moderny Stephane Bancel. 
 

Viac o téme: ŠtúdiaVakcínaIzraelKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu