Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností koncom roka 2020 naďalej rástli

Výraznejšie sa to preukázalo pri existujúcich zázemiach.

Ceny nehnuteľností koncom roka 2020 naďalej rástli
Na snímke pohľad z okna na bratislavské nehnuteľnosti. Foto: TASR

Ceny nehnuteľností určených na bývanie si udržali vyššiu dynamiku rastu aj v poslednom štvrťroku roka 2020, medziročne vzrástli o 7,3 %. Rast cien bol síce najnižší spomedzi jednotlivých štvrťrokov, stále však relatívne vysoký berúc do úvahy vplyv pandémie COVID-19 na spoločnosť a ekonomiku. RTVS o tom informoval v piatok (26. 2.) Štatistický úrad SR.

„Výraznejší rast sa počas štvrtého štvrťroka 2020 prejavil najmä pri cenách existujúcich nehnuteľností, v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 boli ceny vyššie o 7,8 %,“ spresnili štatisti s tým, že ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 6,6 %.

Viditeľnejšie zníženie tempa rastu cien v priebehu vlaňajška nastalo najmä pri existujúcich nehnuteľnostiach. Tie vykazovali v prvej polovici roka rekordnú výšku rastu. „Začiatkom roka to bolo vyše 15 % a v mesiacoch apríl až jún o vyše 10 %,“ doplnil úrad.

Tiež informoval, že v medzikvartálnom porovnaní sa ceny oproti koncu leta a začiatku jesene zvýšili o 1,1 % – rast pri cenách existujúcich nehnuteľností stúpol v porovnaní s tretím štvrťrokom o 3,2 %, pri nových nehnuteľnostiach klesli ceny o 1,3 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika