Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svet si pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu
Zdielať na

Svet si pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Svet si v stredu pripomína 76. výročie oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Pietne podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý na toto výročie pripadá, však ovplyvnila pandémia nového koronavírusu a presunuli sa do online priestoru.

Svoje online podujatia si pripravili múzeum Auschwitz-Birkenau v poľskom Osvienčime, pamätník Jad va-šem v Izraeli či Múzeum holokaustu v americkom Washingtone. Virtuálnu spomienku bude mať aj Svetový židovský kongres, na ktorej budú okrem iných rečniť preživší holokaustu, ktorí svojimi svedectvami varujú svet pred tým, aby sa niečo také zopakovalo. So svojimi prejavmi tiež vystúpia prezident Izraela, Nemecka či Poľska.

Obete holokaustu si v stredu okrem iných pripomenul aj pápež František, ktorý zdôraznil, že spomínanie je dôležité pre lepšiu budúcnosť a varuje predtým, že sa to môže stať znova. Zároveň upozornil, že skreslené ideológie môžu „skončiť zničením národa a ľudstva“.

V Luxembursku medzičasom pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu oznámili podpísanie dohody o vyplatení odškodného a reštituovaní nečinných bankových účtov, poistiek a vyplieneného umenia pozostalým po holokauste.

V Auschwitzi nacisti zavraždili viac ako 1,1 milióna ľudí, z ktorých prevažná väčšina boli Židia. O svoje životy tam však prišlo aj mnoho Poliakov, Rómov či sovietskych vojnových zajatcov. Celkovo nacisti a ich kolaboranti zabili v Európe zhruba šesť miliónov Židov a milióny ďalších ľudí. Dátum oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau vybrala za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu Organizácia Spojených národov v roku 2005.

História ukazuje, že nenávisť nie je riešením, iba spôsobuje ďalšie utrpenie. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Samotný holokaust bol podľa nej najväčšou tragédiou v histórii ľudstva.„Pripomeňme si dnes nielen následky tejto tragédie, ale aj jej príčiny - šírenie klamstiev, nenávisti a podnecovanie k násiliu. S takýmito javmi sa, žiaľ, stretávame aj v súčasnosti. Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých,“ napísala prezidentka.

Podľa hlavy štátu je preto dôležité neustále prinášať svedectvo o holokauste a uctievať si pamiatku miliónov Židov, ktorí sa stali jeho obeťami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy