Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak si vozidlo poškodíte nabehnutím na výtlk, môžete žiadať náhradu škody
Zdielať na

Ak si vozidlo poškodíte nabehnutím na výtlk, môžete žiadať náhradu škody

BANSKÁ BYSTRICA / Po tom, ako sa oteplilo a zmizol sneh, cestári začínajú opravovať výtlky na cestách. Niektoré úseky sú stále rizikové a vodiči si na jamách ničia autá. Viacerí s tým máme osobnú skúsenosť.

V prípade, že si vozidlo poškodíte nabehnutím na výtlk, môžete žiadať náhradu škody. V prvom rade musí vodič zistiť, komu patrí cesta alebo kto je jej správcom, pre tento účel slúži mapa cestnej siete. Škodu si môže vodič vymáhať iba vtedy, ak výtlk, alebo séria výtlkov neboli označené či už vodorovným, alebo zvislým značením. Vtedy je potrebné zavolať políciu. "Potom by mal zadokumentovať poškodenie, nafotiť, kde sa to stalo, ak sú svedkovia, vypýtať si údaje pre potreby preukazovania nároku, ktorý vznikol," informuje advokát Michal Ševčík. 

Následne, ak má vodič predbežnú kalkuláciu, či faktúru za opravu auta, môže si písomne uplatniť náklady voči vlastníkovi alebo správcovi. Problém, s ktorým sa advokáti stretávajú je, že vlastník respektíve správca neuzná náhradu škody v plnom rozsahu. "Povedzme si z praxe, keď nabehnete kolesom do diery, nie vždy je to len poškodená pneumatika a disk ale aj iné súvisiace problémy, ktoré vie autoservis vyriešiť. Ak vám škodu v plnom rozsahu neuznajú, môžete sa obrátiť na súd, kde preukazujete celé dôkazné bremeno," hovorí  Ševčík. 

Pre tých, ktorí majú havarijnú poistku, je tu možnosť si náhradu škody uplatniť cez ňu. Potom aj spoluúčasť majú vodiči právo vymáhať od správcu, respektíve majiteľa komunikácie, na ktorej k poškodeniu auta došlo."Najviac nám naši klienti hlásia poistné udalosti spôsobené výtlkmi po skončení zimnej sezóny, kedy evidujeme aj niekoľko sto škôd mesačne,“ informuje špecialistka externej komunikácie poisťovne pôsobiacej na Slovensku Helena Kanderková. 

V meste pod Urpínom je už prevažná väčšina jám na ceste zaplátaná. "Zatiaľ ide o opravy takých najkritickejších výtlkov. Koncom marca začneme s klasickými vysprávkami, aby sme opravili súvislé plochy ciest a chodníkov,“ informuje kancelária primátora mesta Banská Bystrica Dominika Mojžišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy