5.7.2022 17:33 | Bezpečnosť

Účty britskej armády na Twitteri a YouTube boli dočasne odcudzené. Hackeri propagovali kryptomeny

Zdroj: British Army/redakcia

V súčasnosti sú už obe používateľské kontá pod kontrolou britských armádnych zložiek.

  • Neznámi hackeri získali prístup k účtom britskej armády na Twitteri a YouTube. Obe kontá využili na to, aby propagovali kryptomeny a NFT.
  • Armáda britských ostrovov má v súčasnej dobe obe kontá opäť pod svojou kontrolou. Príspevky hackerov už vymazala a v súčasnosti vyšetruje príčinu odcudzenia účtov.

Oficiálne účty britskej armády na sociálnej sieti Twitter a video platforme YouTube boli v uplynulých dňoch odcudzené neznámymi hackermi. Útočníci využili dočasný prístup k používateľským kontám – na oboch službách zhodne používajúcich názov British Army – aby propagovali kryptomeny a NFT, informovala britská BBC.

Na YouTube kanály sa objavili videá o kryptomenách, ktoré zobrazovali známeho miliardára a technologického podnikateľa Elona Muska. Twitterový účet pre zmenu zdieľal niekoľko príspevkov o NFT (non-fungible token) a spolu so zmenou profilovaného obrázka na kreslenú opicu – častá téma NFT obrázkov – bol premenovaný na Bapesclan.

Pre kontext dodajme, že YouTube kanál britskej armády má 177-tisíc odberateľov a účet na Twitteri sleduje takmer 364-tisíc ľudí. Ich dosah tak nie je zanedbateľný.

Čítajte aj Najväčší únik dát v histórii Číny? Neznámy hacker tvrdí, že disponuje údajmi...

V súčasnej dobe sú už obe kontá opätovne pod kontrolou armádnych zložiek britských ostrovov a predmetné príspevky boli vymazané. Armáda zároveň informovala, že berie kyberbezpečnosť extrémne vážne, v dôsledku čoho spustila formálne vyšetrovanie s cieľom identifikovať príčinu odcudzenia používateľských účtov.

„Hoci sme problém vyriešili, vyšetrovanie stále prebieha a preto by nebolo vhodné sa k predmetnej veci vyjadrovať,“ uviedol hovorca britskej armády.

História sa čiastočne zopakovala

Pripomeňme, že nejde o prvý takýto prípad. V roku 2020 boli hacknuté používateľské kontá viacerých známych osobností, vrátane Elona Muska, Billa Gatesa, Jeffa Bezosa, Baracka Obamu alebo Joea Bidena. Cielený útok sa vtedy nevyhol ani veľkým korporáciám ako napríklad Apple či firmám pôsobiacim v oblasti kryptomien.

Čítajte aj Hackli Twitter a účty Elona Muska, Billa Gatesa či Apple. Šírili kryptopodvod

Na hacknutých účtoch hackeri šírili podvod, v rámci ktorého ľuďom sľubovali, že im obratom zašlú dvojnásobok bitcoinov, ktoré od nich dostanú. Teda ak im niekto pošle tisícku, oni mu vrátia dve tisícky. Nie každý tento podvod prekukol a hackeri obrali ľudí (v prepočte podľa vtedajšieho kurzu bitcoinu) o zhruba 100-tisíc eur.

Našťastie, súčasný prípad týkajúci sa britskej armády nemal takto vážne dôsledky.