Na hlavný obsah

Hyponájmy prišli pred rokom a mali byť trendom. Zisťovali sme, aká je situácia dnes

Hyponájmy vznikli ako reakcia na nižší dopyt po vlastnom bývaní.

Hyponájmy prišli pred rokom a mali byť trendom. Zisťovali sme, aká je situácia dnes
Na archívnej snímke (2019) pokračujúca výstavba obytnej zóny s názvom Slnečnice. Foto: TASR/Štefan Puškáš

O tzv. hyponájom ľudia prejavili záujem, no po roku od jeho uvedenia na trh sa tento typ financovania bývania medzi developermi neujal. Ponúkajú ho v projektoch v Bratislave či Nitre. Jeho potenciálnu popularitu spomalilo oživenie obchodu s nehnuteľnosťami.

Hyponájmy vznikli ako reakcia na utlmený dopyt po vlastnom bývaní v roku 2023.

„V čase, kedy sa realitný trh ochladzoval, to bol dobrý ‚win win‘ nápad, z ktorého profitovali obe strany. Ľudia sa vedeli dostať k bývaniu a developer elegantne vyriešil otázku – čo s nepredanými bytmi. Nemusel zbytočne zvyšovať ponuku, čo by inak tlačilo na zníženie ceny,“ ozrejmil realitný analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický.

„Pre ilustráciu, v rokoch 2021, 2022 sa predávalo v priemere približne 600 bytov v novostavbách v Bratislavskom kraji za kvartál. V poslednom kvartáli roka 2023 sa ich v Bratislave predalo len 188,“ priblížil realitný analytik spoločnosti Wilusa Viktor Obtulovič.

Dodal, že ide o trojnásobne menší počet ako býva štandardom, a preto museli developeri na túto situáciu reagovať. Spoločnosť Cresco Real Estate, ktorá hyponájmy ponúka v projekte Slnečnice v Bratislave potvrdila, že o ne prejavilo záujem približne 30 percent klientov.

„Od spustenia Hyponájmu v Slnečniciach začiatkom minulého roku nám stále prichádzajú dopyty od záujemcov o bývanie práve cez tento nový spôsob financovania bývania,“ uviedol obchodný riaditeľ Cresco Real Estate Michal Pauer.

Trend sa nekoná

Realitný trh v roku 2023 predpokladal, že financovanie formou hyponájmu sa stane trendom. V čase ich spustenia sme o tom informovali aj na našom webe. Medzi ostatných developerov sa však zatiaľ nerozšíril.

„Developeri v novej situácii niektoré nápady, ako hyponájom, môžu teraz zasunúť do šuplíka. Predaje sa totiž znovu rozbiehajú, čiže hyponájom sa ako nový trend nazvať nedá,“ podotkol Kubrický, no dodal, že tento produkt z trhu nemusí úplne vymiznúť.

Podľa Obtuloviča sa tento produkt síce osvedčil, no situácia na realitnom trhu sa zmenila. „Domnievam sa, že časom pribudnú aj ďalší developeri, ktorí budú podobný produkt ponúkať svojim klientom, nebude ich však veľa,“ skonštatoval Obtulovič.

Prvé prechody na hypotéku od budúceho roka

Hyponájom môžu klienti využívať dva roky, prvý prechod na klasickú hypotéku tak spoločnosť Cresco očakáva v priebehu budúceho roka. „Prípadne po výraznejšom znížení sadzieb hypotekárnych úverov,“ dodal Michal Pauer.

„Do akej miery bol produkt výhodný pre konkrétneho klienta, sa odvíja od podmienok zmluvy. Keďže sme však pri novostavbách nevideli výrazné cenové korekcie smerom dole, predpokladám, že klienti sú spokojní – cena, za ktorú budú byt kupovať od developera, bude pre nich priaznivá,“ zhodnotil Kubrický.

Podľa Obtuloviča tento produkt využívajú najmä tí, ktorí očakávajú pokles úrokových sadzieb do dvoch rokov alebo tí, ktorí počítajú s tým, že sa v tomto časovom úseku dostanú k financiám.

„Napríklad potrebujú predať svoju vlastnú nehnuteľnosť, aby mohli kúpiť novú a potrebujú tak časový priestor,“ vysvetlil Obtulovič s tým, že dovtedy môžu bývať v byte, ktorý si zariadia podľa vlastných predstáv. Nájomné, ktoré platia, sa im odpočítava z kúpnej ceny.

„Takéto nastavenie vítam, nakoľko prv sa zaplatené nájomné neodpočítavalo od kúpnej ceny. Klient má prakticky predkupné právo na rezervovanú nehnuteľnosť, ktorú si zariadi a v ktorej môže bývať na určité vopred stanovené obdobie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika