21.1.2022 12:53 | Operátori
Top

Starlink už majú prví Slováci. Ako ho objednať a vyskúšať zadarmo? (návod)

Zdroj: Martin Hodás

Novinka ani náhodou neosloví každého. Pre niekoho však môže byť vykúpením z technologického praveku.

Slovenský trh poskytovateľov internetového pripojenia sa začiatkom januára rozšíril o SpaceX, respektíve jeho írsku dcérsku spoločnosť Starlink Internet Services.

Satelitný internet od Elona Muska je tak už dostupný aj pre lokálnych záujemcov, pričom prvým Slovákom už bol doručený potrebný hardvér a služba im beží. Testovací kus už máme aj v redakcii Živé.sk.

Služba je však určená pre veľmi špecifickú cieľovú skupinu (viac sme sa tomuto aspektu venovali v našom podrobnom prehľade), a to najmä s ohľadom na relatívne vysokú cenu – 99 eur mesačne.

Prinášame preto návod, ako si Starlink objednať a vyskúšať ho na mesiac úplne zadarmo. Môžete si tak overiť, či služba spĺňa vaše požiadavky a stojí zato, aby ste si priplatili.

Téme satelitného internetu Starlink sme sa podrobne venovali aj v technologickom podcaste SHARE:

Podcast spoločne pripravujú magazíny Živé.sk a HernáZóna.sk. Na odber všetkých nových dielov našich podcastov SHARE sa môžete prihlásiť cez platformy Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify alebo Deezer.

Ako na to?

Ak zvažujete používanie internetového pripojenia Starlink, v prvom rade si overte dostupnosť služby vo vašej lokalite. Kapacity SpaceX sú totiž v momentálnej fáze stále limitované, vzhľadom na to, že samotná satelitná konštelácia naďalej nie je dokončená.

Zájdite preto na web Starlink.com a zadajte adresu, na ktorej má byť služba zriadená. Do textového poľa napíšte ulicu (súpisné číslo nie je nevyhnutné), následne sa vám zobrazí zoznam navrhovaných lokalít. Vyberte ulicu vo vašom meste, respektíve obci a voľbu potvrďte stlačením „Order now“. (V prípade, že vaša ulica nemá názov, môžete zadať číselné označenie cestnej komunikácie. Nájdete ho napríklad v Google Mapách.)

Pokiaľ je služba v danej lokalite dostupná, zobrazí sa vám možnosť objednať Starlink, ako aj základné vyúčtovanie: potrebný hardvér stojí 499 eur (jednorazový poplatok), manipulačný poplatok je 84 eur (zahŕňa poštovné) a mesačná platba za službu je 99 eur.

Pri zriadení služby však ešte mesačný poplatok neplatíte. Pre začiatok tak uhradíte len sumu 583 eur (hardvér a manipulačný poplatok).

Službu objednáte následným vyplnením svojich fakturačných údajov, kontaktu (telefón a e-mail) a zaplatením objednávky.

Platba je pritom možná len kartou cez online platobnú bránu. Celý proces navyše musíte stihnúť do 15 minút od overenia dostupnosti služby v danej lokalite. V opačnom prípade budete vrátení na hlavnú stránku a objednávkový formulár musíte otvoriť znova.

Pri overovaní požadovanej lokality je potrebné najprv zadať ulicu. Pri zriadení služby sa ešte neplatí mesačný poplatok. Prvých 30 dní je zadarmo. Zdroj: redakcia

Tip: Nakoľko ide o vyššiu jednorazovú platbu, odporúčame skontrolovať si limit pre online transakcie na platobnej karte. Môže sa stať, že platba zdanlivo prešla, no v skutočnosti sa tak nestane. Na webe Starlinku sa objaví hlásenie „Payment was not authorized. Please check your payment information and then try again.“ (Platba nebola autorizovaná. Prosíme, skontrolujte svoje platobné údaje a skúste to znova.)

Nezabudnite na appku

Po zaplatení dostanete e-mailové potvrdenie objednávky spolu so zoznamom položiek, ktoré vám budú doručené. Ide o anténu, stojan, kabeláž, Wi-Fi router a napájací adaptér.

V správe sa budú nachádzať aj odkazy na mobilnú aplikáciu Starlinku. Odporúčame stiahnuť si ju, budete ju totiž nevyhnutne potrebovať pri prvotnom nastavení a konfigurácii služby. Aplikáciu nájdete v Obchode Play alebo App Store.

Hardvér je nateraz zasielaný zo Spojených štátov prostredníctvom prepravnej spoločnosti DHL. Jeho doručenie tak môže trvať aj dlhší čas, SpaceX však avizuje nanajvýš 14 dní.

Nezabudnite, že nakoľko balík prichádza spoza oceánu, podlieha colnému konaniu. Suma, ktorú platíte SpaceX, však už zahŕňa aj daň.

Tip: Zásielku môžete precliť sami vo vlastnej réžii cez web finančnej správy alebo to po vyplnení požadovaných údajov môžete nechať na prepravcu. Ten si spravidla pýta nemalý poplatok, v našom prípade si však DHL neúčtovalo nič navyše.

Čítajte aj Je Starlink spása z nebies? Všetko o satelitnom internete Elona Muska

Starlink na mesiac zadarmo

Ako sme už uviedli, pri zriadení satelitného internetu Starlink sa ešte neplatí mesačný poplatok. Služba je totiž na prvých 30 dní zadarmo.

Pokiaľ teda vážne uvažujete o jeho používaní, no aj vzhľadom na vysoké zriaďovacie i prevádzkové náklady si nie ste istí, môžete využiť možnosť bezplatného vyskúšania a následného vrátenia. SpaceX vám v takom prípade vráti jednorazový poplatok za hardvér a preplatí poštovné na jeho vrátenie. Firma pre Živé.sk uviedla, že zákazník by mal dostať späť aj 84-eurový manipulačný poplatok.

Prvú faktúru za poskytovanie internetových služieb SpaceX vygeneruje zákazníkovi 14 po objednaní Starlinku. (Za istých okolností ho tak zákazník ešte ani nemusí mať v rukách.) Splatná je do 30 dní.

Tip: Zákazník môže kontaktovať podporu, ktorá za istých okolností vie klientovi prideliť kredit na ďalší mesiac služby, čím sa predíde strhnutiu poplatku za druhý mesiac ešte pred jej riadnym otestovaním.

Požiadať o vrátenie Starlinku môže zákazník do 30 dní od dátumu doručenia hardvéru. Firma následne vygeneruje takzvaný „shipping label“, vďaka ktorému si s prepravcom dohodnete termín bezplatného vyzdvihnutia zariadenia.

„Keď Starlink dostaneme späť k nám, po potvrdení a inšpekcii automaticky refundujeme vašu platbu,“ spresnil redakcii Starlink. Suma bude vrátená na platobnú kartu, z ktorej bola objednávka uhradená.