Denník N

Po štyroch dňoch debát odborníkov s Matovičom sa teraz už čaká len na rozhodnutie vládnych politikov

Vedci na úrade vlády, na zábere je Pavol Čekan. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vedci na úrade vlády, na zábere je Pavol Čekan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda bude o opatreniach rokovať zrejme cez víkend. Vedci a odborníci na pandémiu zatiaľ ctia dohodu, že o nových opatreniach nebudú hovoriť, kým ich ministri neschvália.

Od utorka rokujú premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s vedcami, ako ďalej pokračovať v boji proti pandémii. Ani v piatok sa verejnosť nedozvedela, ako chcú kritickú situáciu na Slovensku zvrátiť.

Počet hospitalizácií s covidom-19 medzitým stúpol a v jeden deň bolo v nemocniciach viac ako 4-tisíc ľudí. Na pomoc dorazili vo štvrtok aj rumunskí zdravotníci – lekári a sestry, vďaka ktorým môžeme na tri týždne otvoriť ďalších deväť lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou. Slovensko je v situácii, keď je vďačné za každé jedno lôžko.

Pomôže nám aj Poľsko, ktoré v najbližších dňoch prijme desiatich pacientov s koronavírusom vo vážnom stave. Prevezú ich do nemocnice v Nowom Targu, v zálohe je aj nemocnica v Rzeszówe.

Denne u nás stále zomiera okolo sto ľudí, blížime sa k hranici 7-tisíc úmrtí. Rokovania expertov s vládnymi predstaviteľmi v tejto situácii prebiehali štyri dni.

Konzílium aj Veda pomáha

Pripomeňme si, kto sa za zatvorenými dverami úradu vlády na pozvanie premiéra stretával. Boli to minister zdravotníctva, hlavný hygienik Ján Mikas a veľká skupina vedcov: členovia konzília odborníkov, ktorí radia Marekovi Krajčímu, aj niektorí členovia bývalého permanentného krízového štábu. Ďalšia časť vedcov, prítomných na poradách, je z iniciatívy Veda pomáha, ktorých si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie