Reuters
StoryEditor

Bill Gates a sex. Dobrá povesť miliardára sa rozpadá, na povrch vyplávali ďalšie aféry

17.05.2021, 15:13
Autor:
jakjak
Štvrtý najbohatší človek sveta mal podľa denníku The Wall Street Journal opustiť "svoj" Microsoft. 

Denník The Wall Street Journal prišiel za posledné týždne hneď s dvoma kauzami, ktoré sa dotýkajú niekdajšieho najbohatšieho človeka na svete a zakladateľa Microsoftu Gatesa.

Ten si pritom svoje súkromie zvyčajne prísne stráži a dbá a na svoju dobrú povesť, uvádza denník. Začiatkom mája Gates so svojou manželkou Melindou oznámili, že po 27 rokoch manželstva sa budú rozvádzať.

Wall Street Journal prišiel tento týždeň s informáciou, že mal Gates v roku 2020 opustiť Microsoft kvôli tomu, že predstavenstvo firmy najalo vyšetrovateľov, ktorí mali preveriť sexuálny vzťah Gatesa s nemenovanou zamestnankyňou Microsoftu.

Predstavenstvo mu povedalo nie

Podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu predstavenstvo firmy dostalo od ženy list, v ktorom sa priznáva k viac ako ročnému sexuálnemu vzťahu so známym miliardárom.

"Počas vyšetrovania sa členovia predstavenstva dohodli, že už nie je vhodné, aby Gates viedol firmu, ktorú pred desiatkami rokov založil a ktorú celý čas úspešne riadil," uvádza Wall Street Journal s tým, že Gates rezignoval ešte pred tým, než vyšetrovatelia dokončili svoju prácu.

​Tlačová hovorkyňa Microsoftu potvrdila prijatie podnetu zo strany spomenutej zamestnankyne. "List, v ktorom žena uvádza, že mala s Billom Gatesom sexuálny pomer v roku 2000, sme dostali v druhej polovici roka 2019," potvrdila hovorkyňa pre CNN.

"Predstavenstvo zriadilo komisiu, ktorá sa zaoberá vyšetrovaním celého prípadu. Celú dobu sme tiež poskytovali rozsiahlu podporu žene, ktorá s podnetom prišla," dodala.

Nevhodné správanie voči podriadeným

Hovorkyňa Billa Gatesa potvrdila, že k afére pred takmer dvadsiatimi rokmi došlo, skončila vraj priateľsky. "Billove rozhodnutie opustiť Microsoft nie je v žiadnom prípade spojené s vyšetrovaním vnútri Microsoftu. V skutočnosti mal jednoducho záujem venovať sa viac filantropii, čo mimochodom avizoval už niekoľko rokov dopredu," povedala Gatesova hovorkyňa.

Už skôr pritom informoval denník The New York Times, že Gates sa mal správať "opakovane nevhodne" k svojim ženským podriadeným nielen v Microsofte, ale aj v rámci Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov. "V niekoľkých prípadoch Gates obťažoval ženy, ktoré s ním pracovali," uvádza NYT.

Gatesova hovorkyňa uviedla, že New York Times sa dopustil mnohých cielených lží, ktoré majú miliardára zdiskreditovať v období, ktoré už je beztak pre neho aj jeho stále ešte manželku Melindu nesmierne náročné.

"Ohovárania, ktoré sa okolo ich rozvodu objavujú, sú čím ďalej viac absurdné a mrzí ma, že ľudia, ktorí majú veľmi málo alebo dokonca žiadne informácie, sú označovaní za ,dôveryhodné zdroje'," cituje CNN hovorkyňu Billa Gatesa.

Čo bolo spúšťačom rozvodu

Rozvod medzi Billom a Melindou Gatesovými bol podľa informácií amerických médií na stole dlho predtým, než o ňom manželia oficiálne informovali. Gatesová mala celú vec riešiť s právnikmi najmenej dva roky predtým, než podala oficiálnu žiadosť o rozvod s tým, že manželstvo je "nenávratne zničené".

Podľa zdrojov denníka WSJ Melinda Gatesová začala konzultácie s právnikmi kvôli biznisu, ktorý jej manžel rozbehol s usvedčeným sexuálnym kupliarom Jeffreym Epsteinom, ktorý spáchal v roku 2019 za záhadných okolností vo väzbe samovraždu, kým čakal na proces kvôli zneužívaniu maloletých dievčat.

Gatesová podľa médií svojmu manželovi opakovane vyjadrovala svoju nevôľu k Epsteinovi aj k obchodom, ktoré s ním jej manžel plánoval.

​Prvé stretnutie s rozvodovými právnikmi pritom Melinda mala dohodnuté na október roku 2019, teda zhruba v rovnakej dobe, kedy denník New York Times prišiel s detailným popisom schôdzok Gatesa a Epsteina, vrátane informácie, že Gates mal stráviť noc v Epsteinovej vile v New Yorku.

Zlomový bod vzťahu

NYT vo svojom článku upozornil, že vzťah medzi Gatesom a Epsteinom navyše začal v čase, keď už bol druhý menovaný usvedčený zo sexuálnych zločinov.

Gates sám už v roku 2011, kedy sa mal podľa médií s Epsteinom prvýkrát stretnúť, uvádzal, že žiadny obchodný vzťah s kontroverzným miliardárom nemá.

"Ľudia mi hovorili, že ak chcem robiť dobročinnú činnosť, musím sa s ním spojiť, pretože pozná veľa bohatých ľudí. Avšak na všetkých akciách, na ktorých som sa s ním stretol, boli aj ďalší ľudia. Nechodil som na žiadne večierky. Epstein ani nedaroval peniaze na nič, o čom by som vedel," dušoval sa Gates v roku 2019.

Podľa portálu Daily Beast a ďalších médií Melinda svojho muža opakovane varovala, aby sa s Epsteinom vôbec nestýkal. Keď ju Gates neposlúchol, veľmi ju to vraj rozčúlilo a nakoniec sa to stalo "zlomovým bodom ich vzťahu."

Gatesovci pred svadbou v roku 1994 nepodpísali predmanželskú zmluvu, takže Melinda po rozvode zrejme získa majetok v hodnote približne 73 miliárd dolárov. Stane sa tak pravdepodobne druhou najbohatšou ženou sveta.

01 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 02 - Modified: 2023-11-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Rozpačitá premiéra Billa Gatesa. Prvý Windows mal veľkolepú prezentáciu, s nadšením sa však nestretol 03 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 04 - Modified: 2023-06-16 07:11:07 - Feat.: - Title: Bill Gates sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom, ten ho označil za amerického priateľa 05 - Modified: 2023-09-03 13:30:00 - Feat.: - Title: Nevieš čo s peniazmi? Postav si mesto. Títo multimiliardári na čele s Elonom Muskom si chcú postaviť vlastné utópie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 09:52