Aktuálne 22. september 2021

Dianie v koalícii Kollár hrozí pre nájomné byty odchodom. Matovič to označil za zámienku

TASR Postoj
TASR Postoj

Minister financií verí, že spravodlivosť je silnejšia ako vyhrážky. Debatu Sme rodina vníma ako komunikačnú výhybku. 

Minister financií verí, že spravodlivosť je silnejšia ako vyhrážky. Debatu Sme rodina vníma ako komunikačnú výhybku. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Kollár hrozí pre nájomné byty odchodom. Matovič to označil za zámienku
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár v utorok koaličným partnerom pohrozil, že ak neprejdú nájomné byty a exekučná amnestia, tak sa veľmi pravdepodobne budú porúčať z koalície. 

Zdá sa však, že vyhrážky nezabrali. Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič označil debatu Sme rodina o nájomných bytoch a exekučnej amnestii za zámienku. 

Ide podľa neho o snahu odchýliť sa od podstaty, ktorou je paragraf 363 a spravodlivosť. 

Matovič hovorí o komunikačných výhybkách

„My tu dnes debatujeme o tom, či niekto bude mať ten atómový kufrík a bude môcť zastaviť akékoľvek trestné stíhanie kohokoľvek v správnej chvíli. Nebudem debatovať o komunikačných výhybkách, o ktorých by možno niekto chcel, aby sme debatovali," povedal pred rokovaním vlády. 

Verí, že spravodlivosť je silnejšia ako matematika a vyhrážky. 

„Toto je kľúčová chvíľa pre Slovensko a my si musíme upratať, že ktorou cestou chceme ísť. Či chceme ľuďom zalepovať oči dôchodkami, nájomnými bytmi, exekučnou amnestiou alebo chceme splniť to základné, čo sme ľuďom sľúbili, a to je spravodlivosť pre každého rovnako," hovorí Matovič. 

Dodáva, že nezaregistroval podporu nájomných bytov od žiadnej ekonomickej inštitúcie na Slovensku, ktorá by s návrhom súhlasila v súčasnej podobe.  

Matovič tvrdí, že idea je správna a je otvorený debate. Zdôraznil však, že nemôže súhlasiť s čímkoľvek. „Držím palce Štefanovi Holému aj Borisovi Kollárovi, aby svoj návrh dopracovali tak, aby získal podporu," uviedol. 

Dôležitá je kvalita

Premiér Eduard Heger nerozumie, prečo by mal Kollár odchádzať z koalície kvôli vlastnému návrhu. Slová šéfa Sme rodina vníma ako odkaz vicepremiérovi Holému, aby popracoval na priechodnosti návrhu. 

„Pre mňa je dôležité, aby sme nájomné byty na Slovensku mali. Na druhej strane alfou a omegou každého riešenia musí byť kvalita. Vidíte z verejnej diskusie, že riešenie, ktoré máme dnes na stole, nespĺňa parametre plnej kvality,"  hovorí s tým, že o návrhu chce s Holým diskutovať. 

Vážne pripomienky k návrhu má aj vicepremiérka Veronika Remišová. Podľa nej by narúšal integritu daňového systému."Keď niekto každý druhý deň odchádza z koalície, tak to už nie je ani uveriteľné," reagovala na hrozbu Borisa Kollára. 

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania je aktuálne v druhom čítaní. Kollár vyhlásil, že ak v parlamente neprejde, tak je pravdepodobné, že jeho strana odíde z koalície.

Kritizoval neustále odsúvanie rokovania o nájomných bytoch. „Mám pocit, že niekto nechce, aby sa stavali," povedal. Hovorí, že mu koaliční partneri hádžu polená pod nohy, keď návrh preložili zo septembrovej schôdze na októbrovú.

"Budeme za to bojovať. Ja som to tým ľuďom sľúbil, tak to postavím," zdôraznil Kollár. 

Sme rodina predložila návrh do parlamentu v máji. Prvé byty by sa podľa Holého mohli odovzdať v roku 2023. Do roku 2030 chcú odovzdať zhruba 100-tisíc bytov.

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia