Na hlavný obsah

Vláda schválila nový covidový automat. Upravuje testovaciu stratégiu aj zákaz vychádzania

Život na Slovensku bude zrejme určovať ešte mesiace.

Vláda schválila nový covidový automat. Upravuje testovaciu stratégiu aj zákaz vychádzania
Ľudia v uliciach Bratislavy. Foto: TASR

Novú verziu covidového automatu schválila vláda na svojom stredajšom (12. 5.) zasadnutí. Určuje pravidlá, podľa ktorých bude štát reagovať na pandémiu a zohľadňuje aj šírenie nových variantov vírusu, zvlášť takzvanej britskej mutácie, ktorá v súčasnosti na Slovensku prevažuje. Do účinnosti vstúpi budúci pondelok (17. 5.) a ako prílohy obsahuje aj deväť rezortných semaforov.

Aktualizáciu starého automatu avizovali politici niekoľko posledných týždňov. „Áno, bude komplikovanejší a komplexnejší, ale zároveň bude aj presnejší a precíznejší,“ povedal o novom automate podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Pravidlá nového automatu budú zrejme platiť ešte mesiace. „Covidový automat sa zapína, keď svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási pandémiu. Naopak, keď WHO vyhlási pandémie za ukončenú, covidový automat sa vypne,“ uvádza sa v jeho texte.

Rozdelenie regiónov sa bude určovať po novom

Aj podľa nového automatu budú platiť celonárodné a regionálne stupne varovania, respektíve ostražitosti, zmenia sa len niektoré kritériá na ich určenie. Z kľúčových ukazovateľov vypadol priemerný počet nových prípadov za 7 dní, nahradila ho sedemdňová pozitivita PCR testov a sedemdňová incidencia z PCR a antigénových testov (počet prípadov za 7 dní na 100 000 obyvateľov).

Národné limity a regionálne indikátory:

Foto: Úrad vlády
Foto: Úrad vlády

Na prepnutie medzi jednotlivými fázami bude mať naďalej najväčší vplyv počet pacientov v nemocniciach. „Pokiaľ tri zo štyroch indikátorov dosiahnu stanovený limit na celonárodnej úrovni, tak sa celá republika riadi opatreniami na celonárodnej úrovni a prechádza do daného stupňa varovania,“ píše sa v automate. V súčasnosti je celé Slovensko v ružovej fáze.

Situáciu v jednotlivých okresoch budú vyhodnocovať aj miestne regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktoré môžu takzvané skóre svojho regiónu pozmeniť o jeden stupeň na hor, alebo na dol. V prípade, že sa v niektorom okrese rapídne zhorší epidemická situácia, budú sa tomu musieť prispôsobiť aj opatrenia v susedných okresoch. Medzi dvoma susednými okresmi totiž nebude môcť byť rozdiel o viac ako dva stupne.

Povinné respirátory aj zákaz vychádzania

Nová verzia covidového automatu už upravuje aj nosenie respirátorov a je konkrétnejšia aj v prípade obmedzenia pohybu. Rúška budú v interiéroch podľa neho povinné až do úplného ukončenia pandémie, respirátory len v najprísnejších stupňoch (I. až IV. stupeň varovania).

Obmedzenie pohybu sa od prechodu okresu do ružovej fázy podľa nového automatu skončí. V červených a bordových okresoch bude platiť zákaz vychádzania s výnimkami od 21.00 h do 5.00 h, v čiernych s výnimkami medzi 5.00 h a 1.00 h nasledujúceho dňa.

Zmení sa aj testovanie, prednosť dostanú PCR testy

Ministerstvo zdravotníctva sa chce pri skríningovom testovaní zameriavať na školy, zariadenia sociálnych služieb či firmy a komunity. Skríningové testovanie sa môže vykonať aj pred hromadným podujatím. „Základnou diagnostickou metódou na zistenie prítomnosti koronavírusu je RT-PCR,“ uvádza rezort. PCR testy sa môžu vykonávať klasickým výterom alebo v prípade skríningu aj ako takzvané kloktacie testy.

Keďže PCR testy majú svoje limity, najmä v cene a dlhšom procese ich vyhodnocovania, ministerstvo spomína aj alternatívu v podobe LAMP testov. Ďalšou možnosťou je aj využitie antigénových testov. „Výhodou týchto testov je jednoduché použitie a cena, nevýhodou je výrazne nižšia senzitivita (najmä pri použití u asymptomatických osôb) a nižšia špecificita,“ dodáva rezort.

Antigénové testy budú mať podľa nového automatu hlavnú úlohu v čase rastu pandémie, keď je „predpokladaná vysoká vírusová nálož v populácii“ a pri náraste sedemdňovej incidencie nad 100 infikovaných na 100 000 obyvateľov. V súvislosti s testovaním nový automat obsahuje aj tabuľku, ktorá definuje aktivity s potrebou testu aj typ a platnosť testu.

Ak sa epidemická situácia na Slovensku v najbližších týždňoch nezhorší, s antigénovým testovaním by sa malo skončiť do 30. júna, dovtedy bude možné preukázať sa bude výsledkom antigénového alebo PCR/LAMP testu.

V súvislosti s testovaním covidový automat zadefinoval aktivity, ktoré si vyžadujú test. Rozdelil ich do štyroch kategórií podľa rizikovosti – s veľmi vysokým, vysokým, stredným a nízkym rizikom.

Za aktivity s veľmi vysokým rizikom považuje napríklad hromadné podujatia (napr. oslavy, svadby, večierky) v reštauráciách, diskotéky, jarmoky či kultúrne podujatia bez pevného sedenia. Veľmi vysoko rizikovými sú preto, že je na nich vysoká koncentrácia ľudí a predpoklad porušovania základnej trojice protipandemických opatrení R-O-R (Rúško-Odstup-Ruky, pozn. red.).

Nízko rizikovými aktivitami sú podľa dokumentu návštevy služieb a moloobchodných prevádzok, bohoslužby bez spevu, individuálny šport v exteriéri a tiež home office. Vo všetkých spomenutých prípadoch sa totiž dá dodržiavať základné pravidlo R-O-R a ide o aktivity s nízkym sociálnym kontaktom.

Polepšili si svadby aj fitnes centrá

Nový covidový automat okrem iného aktualizoval opatrenia pre fungovanie jednotlivých prevádzok, hromadných podujatí či aktivít. Zmenou prešla napríklad kategória svadby/kary/oslavy. Kým podľa starých pravidiel bolo ich organizovanie zakázané ešte aj v ružovom stupni, po novom sa už v tomto stupni organizovať môžu – pre maximálne 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri, resp. podľa príslušného semaforu a s povinným zoznamom účastníkov. Už v oranžovej farbe sa počet účastníkov zvyšuje na 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri.

Mierne si v prípade opatrení polepšila aj kategória wellness/akvapark/kúpele. Po novom je ich prevádzka za dodržania istých pravidiel povolená už aj v ružovej fáze. Musí byť splnený limit maximálne 10 osôb alebo minimálne 15 m2 na osobu. V nasledujúcej oranžovej fáze už môžu byť v prevádzke na 30 % svojej kapacity, resp. s maximálnym počtom osôb do 500.

Uvoľnenia nastali aj pre fitnes centrá. Podľa starého covidového automatu museli až do oranžovej fázy fungovať s obmedzením maximálne 6 osôb na prevádzku. Nový covidový automat udáva na ružovú fázu, v ktorej je krajina teraz, maximálne 15 osôb alebo minimálne 25 m2 na osobu. V prípade oranžovej fázy je to už 20 osôb alebo min 15 m2 na osobu.

Výrazne sa tiež uvoľnili opatrenia pre návštevy v nemocniciach, zariadeniach sociálnych služieb či väzniciach. V prvých troch najlepších fázach sú bez obmedzení, v stupňoch varovania sú síce povolené, ale len s obmedzeniami.

Nový Covid automat by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko