Na hlavný obsah

Na konferencii vo Švajčiarsku predstaví Ukrajina svoj plán obnovy

Bude to najväčší ekonomický projekt moderných európskych dejín, tvrdí Zelenskyj.

Na konferencii vo Švajčiarsku predstaví Ukrajina svoj plán obnovy
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas virtuálneho prejavu k účastníkom na konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Foto: TASR/AP

Stretnutie, ktoré má pripraviť tzv. Marshallov plán pre Ukrajinu – aj takto možno nazvať medzinárodnú konferenciu o rekonštrukcii povojnovej Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane.

Ukrajinská vláda chce po prvý raz predstaviť priority pre proces obnovy. Na stretnutí bude asi 40 potenciálnych darcovských krajín, ale aj medzinárodné organizácie a finančné inštitúcie. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že rekonštrukcia krajiny si vyžiada obrovské investície.

Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Jana Balková.

Ťažko skúšaná Ukrajina má plán

Transparentnosť, efektivita a energia – takto opisuje minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov cestu pre ukrajinskú budúcnosť. Krajina, na mnohých miestach zruinovaná ruskou okupačnou rukou, je stále uprostred boja o existenciu.

Prezident Zelenskyj pre tamojšiu agentúru Ukrinform povedal, že bude treba vybudovať novú Ukrajinu – bezpečnú, modernú, pohodlnú a bezbariérovú: „V Lugane predstavíme náš pohľad, ako všetko zrealizovať. Bude to najväčší ekonomický projekt moderných dejín v Európe,“ vyjadril sa.

Zníženie energetickej náročnosti by malo byť prioritou

Analytik českej Asociácie pre medzinárodné otázky Michal Lebduška dopĺňa, že plán obnovy Ukrajiny nemá byť len o znovuvybudovaní miest, ale o novom základe pre život na Ukrajine a o jej výraznej modernizácii.

„Spočívať to má v tom, že sa mestá nepredstavia tak ako napríklad boli, ale že sa chce rovno investovať do nových technológií, napríklad do ekologických, moderných riešení. Do toho, aby sa tiež znížila energetická náročnosť, ktorá bola na Ukrajine obrovská,“ poznamenal Lebduška.

To si bude vyžadovať miliardové investície, nové technológie, osvedčené postupy, nové inštitúcie, no najmä reformy. Práve na tie upozorňujú predovšetkým členské štáty Európskej únie.

Bude Ukrajina pre investorov atraktívna?

Ukrajina je totiž v tzv. korupčnom rebríčku Transparency International dlhodobo medzi najhoršími krajinami.

Lebduška pripomína, že Ukrajinci s problémom bojujú už od roku 2014. Zriadili tak nové inštitúcie pre boj s korupciou a prijali množstvo opatrení. No podľa neho to bude jedna z vecí, na ktorej sa bude bazírovať pri obnove krajiny, ale najmä pri jej integračnom procese do Európskej únie.

Upozorňuje, že tzv. Marshallov plán pre Ukrajinu zatiaľ nemá pokryté financovanie a otázkou je aj jeho praktická realizácia.

„To môžu byť požiadavky zahraničných partnerov, ktoré sa nemusia s tým plánom úplne zhodovať. Takže otázka je, ako to bude vyzerať v momente, keď sa budú zháňať financie. A či potom nejakým spôsobom nebudú musieť Ukrajinci plány modifikovať,“ hovorí analytik českej Asociácie pre medzinárodné otázky Lebduška.

Dodáva, že Ukrajina potrebuje takú transformáciu, ktorá by jej mala pomôcť zvýšiť atraktivitu medzi investormi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika