Denník N

Slovensko nechce, aby menšinové práva chránila Európska únia. Nie je to protimenšinový postoj, tvrdí vláda

Foto - FB/MSP
Foto – FB/MSP

Občiansku iniciatívu na ochranu menšinových práv Minority SafePack podpísalo vyše 1,1 milióna ľudí z 11 štátov Európskej Únie. Komisia ju odmietla, ale organizátori sa odvolali. Slovensko podporuje v spore Komisiu.

Bola to najväčšia občianska iniciatíva v Európe na podporu práv národnostných menšín. Podpisy na jej podporu sa zbierali od roku 2013 a do roku 2018 sa ich zozbieralo 1 123 422. Podpisy sa zbierali aj na Slovensku, kde proces koordinovali maďarské menšinové organizácie a SMK.

Na Slovensku zozbierali na podporu iniciatívy do apríla 2018 celkovo 68 619 podpisov.

Balík menšinových požiadaviek podporil koncom minulého roka uznesením Európsky parlament a vyslovil s ním súhlas aj nemecký Bundestag.

Podstatou iniciatívy bolo, aby sa niektoré prvky ochrany menšinových práv stali súčasťou práva Európskej únie.

V januári tohto roka však Európska komisia iniciatívu odmietla. Argumentovali tým, že jednotlivé predložené požiadavky už riešia rôzne čiastočné programy EÚ, a preto nie je potrebné prijať ďalšiu legislatívu.

Organizátori sa s týmto vysvetlením neuspokojili a rozhodnutie Komisie napadli na Všeobecnom súde Európskej únie. Do sporu vstupuje aj Slovensko ako vedľajší účastník – proti občianskej iniciatíve.

Chcú zachovať súčasné kompetencie

Slovenská vláda tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie