Ak sú výsledkom protestov v hlavnom meste zablokované cesty a strach občanov z agresivity, Ministerstvo vnútra (MV) SR by malo situáciu vysvetliť.

Vyplýva to z vyjadrenia podpredsedu SaS a štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa v súvislosti s protestami v centre Bratislavy.

Na protest reagovalo aj Hnutie OĽANO. Uuvedomuje si, že nepovolená akcia znepríjemnila život obyvateľov Bratislavy. Príčinu vidí v nezodpovednom správaní opozície. Jej predstaviteľov hnutie vyzvalo, aby prestalo s rozoštvávaním verejnosti.

Znepokojený dianím v Bratislave je aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), podľa ktorého by mali ľudia vyjadrovať svoj názor slušne.

Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová odsúdila protesty končiace sa útokmi na políciu, novinárov, vulgárnym správaním sa a ničením verejného majetku.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga sa ohradil voči šíreniu dezinformácií na protestoch. Od policajného prezidenta Petra Kovaříka očakáva vysvetlenie, čo robí od rána polícia, keď je hlavný ťah v meste blokovaný.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozumie snahe polície vyhnúť sa využitiu donucovacích prostriedkov v súvislosti s protestom v centre Bratislavy.  Polícia na rozpustenie zhromaždenia nevidí zákonný dôvod.

Klus: Nemalo by sa to opakovať

„Ak sú výsledkom taktiky zablokované cesty a pocit strachu občanov Bratislavy z narastajúcej agresivity niektorých účastníkov protestu, tak je určite na mieste, aby ministerstvo vnútra celú situáciu čím skôr vysvetlilo a ponúklo opatrenia, aby sa podobné situácie neopakovali,“ uviedol Klus.

Protest pred Prezidentským palácom v Bratislave
Neprehliadnite

Dav ľudí, ktorí protestovali pred prezidentským palácom, sa pohol a zablokoval blízke ulice

OĽaNO: Dôsledok štvania opozície

OĽANO hovorí o dôsledku nezodpovedného zneužívania pandemickej situácie opozíciou, ktorá uprednostňuje zisk preferencií aj za cenu zdravia a životov.

„Vyzývame preto všetkých nezodpovedných politikov, aby s týmto rozoštvávaním verejnosti prestali, pretože na toto ich správanie doplácajú len slušní a ohľaduplní občania, a to nielen zhoršenou bezpečnosťou v uliciach hlavného mesta,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Premiér: Sme na prahu tretej vlny

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) je znepokojený dianím pred Prezidentským palácom v Bratislave.

„Každý má právo vyjadriť svoj názor, no mal by to urobiť slušne a bez toho, aby obmedzoval slobodu druhých,“ povedal v reakcii.

Heger, ktorý je na pracovnej ceste v regióne hornej Nitry, zároveň prostredníctvom videa na sociálnej sieti upozornil, že Slovensko je v súčasnosti na prahu tretej vlny pandémie.

„V hre sú zdravie a životy našich blízkych. Ochránime ich jedine tak, že sa budeme správať zodpovedne,“ zdôraznil.

Remišová odsudzuje útoky na policajtov i novinárov

„Nemyslím si, že blokovanie dopravy v rámci neohlásenej demonštrácie je druh protestu, ktorým sa kultivovane presadia nejaké požiadavky. Bezpečnostné zložky majú povinnosť chrániť životy, zdravie a majetok, preto v prípade narušenia verejného poriadku majú plné právo zasiahnuť,“ skonštatovala Remišová s tým, že je na vyhodnotení kompetentných príslušníkov polície, kedy je zásah nutný.

O pochybení polície by sa podľa nej dalo hovoriť, ak by si povinnosť pomáhať a chrániť nesplnila.

Zároveň apelovala na politikov, aby nepodnecovali vášne a neživili konšpirácie a dezinformácie. Poznamenala, že v čase pandémie je takéto konanie v rozpore so záujmom krajiny a smeruje proti zdraviu občanov.

Šeliga: Neustupujme hoaxom a hlúpostiam

„Dokedy ideme ustupovať hoaxom a hlúpostiam. Veci sú hore nohami a je na čase riadiť sa zdravým rozumom a nie donekonečna byť korektní a chápaví. Najmä, keď nezaznievajú argumenty, ale hlúposti,“ podčiarkol Šeliga.

Okrem priestoru pre dezinformácie musia podľa neho bežní ľudia trpieť blokovanie ciest skupinkou ľudí. Kritizuje, že hoci demonštranti hovoria o slobode, blokovaním dopravy obmedzujú práva ostatných.

Poznamenal, že si váži prácu polície, no nerozumie, ako je možné už niekoľkohodinové zablokovanie dopravného ťahu v centre mesta. Pripomenul, že v minulosti spoluorganizoval protesty s účasťou 70-tisíc ľudí a s políciou mali korektnú spoluprácu.

„Keď sme sa dohodli, že prejdeme cez ulicu do 30 minút, tak to bolo 30 minút. Keď tu boli farmári, tak polícia bola ochotná tolerovať blokádu 15 minút. Farmári sa zdvihli uvoľnili cestu a povedali: 'nebudeme obmedzovať Bratislavčanov',“ namieta.

Minister rozumie krokom polície

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozumie snahe polície vyhnúť sa využitiu donucovacích prostriedkov v súvislosti s protestom v centre Bratislavy.

Mrzí ho, že neohlásené zhromaždenie znepríjemnilo deň vodičom aj obyvateľom mesta, uviedla riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová.

„Minister vnútra je od začiatku informovaný o priebehu zhromaždenia viceprezidentom Policajného zboru (PZ) aj riaditeľom Krajského riaditeľstva PZ Bratislava. Rozumie snahe polície vyhnúť sa použitiu donucovacích prostriedkov, ktoré by mohlo viesť k eskalácii napätia,“ uviedla Túrosová.

Ministra podľa jej slov tiež mrzí znepríjemnenie situácie obyvateľom Bratislavy.

„O to viac, že jeho motívom je nezodpovedné zneužívanie pandémie a vytĺkanie politického kapitálu na úkor ochrany života a zdravia občanov SR,“ dodala.

Polícia situáciu monitoruje

Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľa na mieste zadržali, uviedol počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru.

Celodenného štvrtkového protestu sa podľa Bozalku zúčastnilo tisíc až 1500 ľudí.

„Nezaznamenali sme vážne narušenie verejného poriadku. Neprišlo k žiadnym nepokojom či útokom na ľudí,“ dodal Bozalka.

Zdôraznil, že celý priebeh protestného zhromaždenia je monitorovaný kamerami, všetky prípadné priestupky sa tak budú riešiť v najbližších dňoch.

„Polícia reagovala zákonne, aj na použitie vodného dela musíte mať zákonný dôvod,“ reagoval Bozalka na otázku, prečo polícia viac nezasiahla.

Blokádu ciest podľa jeho slov polícia vyriešila odklonom dopravy, aby tak zabezpečila jej plynulosť.

„Toto zhromaždenie nebolo ohlásené. Od Kancelárie prezidentky SR sme dostali požiadavku, aby sme zabezpečili ochranu oplotenia Prezidentského paláca, čo sme aj urobili,“ spresnil Viliam Adamec, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Polícia podľa neho nemala šancu zabrániť presunom protestujúcich po centre mesta.

„My nedokážeme určiť, kto je účastníkom zhromaždenia, keďže je leto, je tu aj veľa turistov. Ide navyše o veľký priestor. Keď sme vyriešili jednu situáciu, dav sa začal presúvať inde. To nemá zmysel, aby sme dav naháňali po celom námestí,“ vysvetlil Adamec.

Od paláca k blokáde ulíc

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestovalo od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu.

Demonštranti sa neskôr pohli a zablokovali cestu. Obmedzili tak dopravu v meste, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest.

Neskôr sa začali presúvať aj smerom ku Kollárovmu námestiu, kde rovnako zablokovali križovatku.

 

 

Protest pred Prezidentským palácom naberá na obrátkach, prítomných je približne tisíc ľudí.
Neprehliadnite

Pred Prezidentským palácom protestuje niekoľko stoviek ľudí proti opatreniam a vláde