Na hlavný obsah

Návrh o kolúznej väzbe z dielne Sme rodina by podporili Smer aj Hlas

Za ľudí sú proti.

Návrh o kolúznej väzbe z dielne Sme rodina by podporili Smer aj Hlas
Na snímke poslanci za stranu Sme rodina, v strede Petra Hajšelová. Foto: SITA

Strana Za ľudí nepodporí návrh poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina) o skrátení kolúznej väzby. Skonštatoval to podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Pripomenul, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravila vlastný návrh, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

„Nerozumieme, prečo sa rozhodla tak, ako sa rozhodla,“ poznamenal Šeliga s tým, že v koalícii budú naďalej rokovať, aby sa našla dohoda. Nechce, aby Hajšelovej návrh prešiel s podporou opozície. Kolíková a lídri koalície sa podľa Šeligu dohodli na tom, že idú rokovať o spoločnom postupe bez podpory Smeru-SD a Hlasu-SD.

Kolíková diskutovala podľa Šeligu aj s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Dodal, že návrh môže teraz pripomienkovať verejnosť a diskutovať o ňom. Ministerka v stredu reagovala, že si nevie predstaviť, že by sa právna úprava Trestného poriadku týkajúca sa kolúznej väzby prijímala inak ako prostredníctvom vládneho návrhu zákona s riadnym pripomienkovaným konaním.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že podľa dohody má každý zástupca koaličnej strany rokovať s Kolíkovou, kde sa oboznámi s jej návrhom. „Dohoda na zákone pani Hajšelovej nie je, my budeme dodržiavať dohody,“ uviedol.

Podporu Hajšelovej návrhu avizujú poslanci okolo nezaradeného poslanca a lídra strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Opozičný Smer-SD hovorí, že návrh je dobrým základom na diskusiu. Zopakoval, že sa musí skončiť využívanie väzby ako „mučiaceho nástroja“, kde ľudia sedia nezákonne. „Budeme hlasovať za zmeny, ako budú predložené do Národnej rady SR,“ reagoval Fico s tým, že Smer by mohol v druhom čítaní predložiť aj vlastné návrhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko