Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanci odsúhlasili predĺženie núdzového stavu
Zdielať na

Poslanci odsúhlasili predĺženie núdzového stavu

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR dnes 83 hlasmi odsúhlasili predĺženie núdzového stavu. V predloženom materiáli sa uvádza, že epidemická situácia na Slovensku dáva poznať, že rozhodnutie vlády SR o opätovnom predĺžení núdzového stavu je nesvojvoľné, racionálne a dôvodné. Núdzový stav platí do 19. marca.

Z prítomných 118 poslancov hlasovalo za návrh 83, proti návrhu bolo 35 poslancov. Najdôležitejším opatrením naviazaným na núdzový stav je podľa materiálu zákaz vychádzania. "Ide o najúčinnejšie opatrenie pri kontrole prenosu nákazy ochorenia COVID-19, keďže ide o infekčnú chorobu. Toto opatrenie nám pomohlo znížiť reprodukčné číslo, ktoré bolo začiatkom decembra na hodnote 1,2 až 1,3 na hodnotu 0,9 v prvej polovici januára. Ide teda o veľmi účinný nástroj,” uvádza dokument.

Vláda na rokovaní začiatkom februára rozhodla o tom, že núdzový stav sa od pondelka 8. februára predĺži o ďalších 40 dní. Kabinetu však podľa nedávno schválenej legislatívy musia tento krok ešte potvrdiť členovia zákonodarného zboru, a to do 20 dní od jeho predĺženia.

Koalícia núdzový stav odôvodňuje tým, že udeľuje možnosť zdravotníkom, napríklad aj z neštátnych zariadení, nariadiť pracovnú povinnosť v nemocniciach, priamo kupovať ochranné pomôcky, ale aj vyhlásiť zákaz vychádzania, či zhromažďovania sa. Čo sa nepáči opozícii., ktorá hlasovala proti. "Zabezpečuje fungovanie nemocníc, výrazne pomáha k záchrane pacientov v ťažkých stavoch. Umožňuje, aby regulovanie mobility na Slovensku zabránilo šíreniu pandémie," hovorí poslankyňa NR SR za OĽANO Monika Kavecká. 

"Potrebujú núdzový stav preto, aby sa nekonali demonštrácie pred úradom vlády, aby nechodili ľudia protestovať pred rodinný dom predsedu vlády Igora Matoviča," hovorí poslanec NR SR za SMER-SD Robert Fico. 

Aj keď sa najskôr zdalo, že odobrenie predĺženia núdzového stavu bude pre koalíciu veľký problém, výsledné čísla hovorili jasnou rečou. Návrh napokon odobrilo 83 poslancov, teda všetci prítomní koaliční poslanci až na jednu výnimku, Mariána Viskupiča s SaS, podľa ktorého núdzový stav nemôže trvať nekonečne a podľa aktuálnej situácie to nevyzerá, že by aj pomáhal. Naopak núdzový stav podporil odídenec Miroslav Kollár, avšak už naposledy. "Ak ani teraz minister zdravotníctva a premiér neprídu s reálnymi a efektívnymi opatreniami, nezaslúžia si už ďalšiu možnosť zakrývať sa perinou núdzového stavu. Ja už im v tom viac nepomôžem," uviedol vo svojom FB profile Miroslav Kollár. 

"Núdzový stav trvá na Slovensku už dlho a nič sa nevyriešilo," hovorí poslanec NR SR Erik Tomáš. Núdzový stav je tak predĺžený do 19. marca, avšak vláda sa netají tým, že pokiaľ čísla v našich nemocniciach budú naďalej také, aké sú, budú ho predlžovať aj ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy