Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Boli ste pozitívne testovaní a neviete sa dovolať lekárovi? Takto by ste mali postupovať
Zdielať na

Boli ste pozitívne testovaní a neviete sa dovolať lekárovi? Takto by ste mali postupovať

BRATISLAVA / Množia sa sťažnosti pacientov, ktorí sa s pozitívnym testom v ruke nevedia dovolať svojmu všeobecnému lekárovi. Podľa rezortu zdravotníctva to treba zmeniť. Ministerstvo sa preto pustilo do debaty so zástupcami lekárov aj zdravotných poisťovní.

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok prostredníctvom telekonferencie hľadalo riešenia v ambulantnom sektore. "Je to tak, že covidový pacient sa veľmi často nevie dovolať svojmu lekárovi a keď sa mu to nepodarí 4-krát vzdá to, leží a čaká na najhoršie," vyjadrila sa Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR. Bývalý minister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Richard Raši tvrdí, že sa v takýchto prípadoch treba sťažovať u kompetentných a dožadovať sa lekárskej starostlivosti. "Určite ak sa nevedia dovolať lekárom, nech sa obrátia na samosprávne kraje. Tie musia konať a buď lekára upozornia, alebo pacientovi nájdu druhého," povedal poslanec NR SR  Richard Raši.

Skúsili sme to a sťažovali sa v mene iných pacientov. "My vieme, že veľa lekárov rieši pre strach pacientov len formou telemedicíny. My môžeme konať na základe podnetu, no neevidujeme také podnety," uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. Podľa prezidenta Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva ak sa pacient nevie dovolať lekárovi, má ho vyhľadať. "Ak sa mu nevie dovolať, treba zistiť prečo nezdvíha. Možno nech pošlú niekoho z rodiny osobne. Nech to skúšajú opakovane," vyjadril sa Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva. "Pacienti by mali vedieť, že lekár ho môže vyšetriť. On je povinný si vyhradiť čas len preňho a môže ho vyšetriť. Nie čakať, kým jeho život visí na vlásku," ozrejmila Lévyová.

"Ja som sa dnes zaujímal a snažil zistiť, prečo je to tak a viete k čomu sme sa dostali? Podložené poisťovňami, že lekári robia a v porovnaní s minulým rokom robia nie na 100 percent ale na 120 percent. A to prekvapilo aj mňa," vyjadril sa štátny tajomník MZ SR  Peter Stachura. Dohodli sa na nasledujúcich opatreniach. "Záverom je, že určite treba posilniť a vybaviť zdravotné ambulancie oxymetrami a rozdávať ich pacientom. Dohodli sme sa, že si budú vyhradzovať čas a budú pacientov prijímať aj v ambulanciách," povedal Stachura.

"Viete to je vírus, kde sú možnosti len podpory imunity, úľavy od bolesti a podporné lieky nič viac. A z noci do rána sa stav môže zmeniť na vážny. A vtedy ten pacient musí ísť do nemocnice," skonštatoval Makara. "Treba tiež vzdelávať pacientov, aby vedeli, kedy ich je stav vážny, aby svoj stav vedeli vyhodnotiť a viacero doktorov mi sľúbilo, že vytvorí náučné videá," vyjadril sa Stachura. "Pacient musí mať možnosť konzultovať svoj stav s lekárom. Nie, keď je neskoro. Treba sa sťažovať teraz, nie potom pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vtedy je neskoro," upozorňuje Lévyová. "Infekčnosť nie je dôvod na strach a nevyšetrenie," dodal Stachura.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy