Biden sa stretol s Cichanovskou: Spojené štáty stoja pri bieloruskom ľude

Americký prezident Joe Biden sa v stredu stretol v Bielom dome s líderkou bieloruskej opozície žijúcou v exile Sviatlanou Cichanovskou. Biden počas stretnutia podporil úsilie Bielorusov o demokraciu, píše agentúra AFP.

28.07.2021 22:28
Cichanovská Foto:
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská počas rozhovoru v New Yorku pred stretnutím s prezidentom Joeom Bidenom.
debata (35)

„Spojené štáty stoja pri bieloruskom ľude v jeho boji za demokraciu a dodržiavanie ľudských práv. Bolo mi cťou stretnúť sa v Bielom dome so Sviatlanou Cichanovskou,“ uviedol Biden na Twitteri.

Cichanovská Bidenovi poďakovala za „silné znamenie solidarity s miliónmi nebojácnych Bielorusov, ktorí v mieri bojujú za svoju slobodu“.

„Bielorusko je dnes v prvej línii boja medzi demokraciou a autokraciou. Svet stojí pri nás,“ napísala na Twitteri.

Líderka bieloruskej opozície hovorila počas návštevy USA s viacerými predstaviteľmi americkej administratívy v snahe uistiť sa, že Spojené štáty podniknú aktívne kroky, ktoré pomôžu Bielorusom dosiahnuť demokratické zmeny. Minulý týždeň sa stretla vo Washingtone aj s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, prezidentovým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom i členmi Kongresu, ktorí prisľúbili vystupňovanie tlaku na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ministrovi zahraničných vecí zároveň predložila zoznam firiem, na ktoré podľa nej môžu USA uvaliť ďalšie sankcie.

Cichanovská zopakovala, že vo vlaňajších prezidentských voľbách hladko zvíťazila, ale za oficiálneho víťaza bol úradmi vyhlásený Lukašenko, ktorý si tak zabezpečil šieste funkčné obdobie.

bielorusko, belsat Čítajte viac Lukašenko zakázal televíziu Belsat a označil ju za extrémistickú
35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bielorusko #Sviatlana Cichanovska