Na hlavný obsah

Americkí vedci tvrdia, že benefity vakcíny od Pfizeru pre deti prevyšujú riziká

Výrobcovia uvádzajú pri deťoch účinnosť 90,7 percenta.

Americkí vedci tvrdia, že benefity vakcíny od Pfizeru pre deti prevyšujú riziká
Na snímke ampulky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Vedci z amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) dali v piatok (22. 10.) najavo presvedčenie, že pravdepodobné prínosy podania vakcíny od Pfizer/BioNTech proti covidu deťom vo veku od 5 do 11 rokov jednoznačne prevyšujú riziká vzácnych prípadov zápalového ochorenia srdca. Informovala o tom v sobotu (23. 10.) agentúra Reuters.

Predtým aj výrobcovia tejto vakcíny oznámili, že ich očkovacia látka pri klinickom skúšaní u detí v tejto vekovej kategórii preukázala účinnosť 90,7 percenta.

Podrobnosti uviedli v informačných dokumentoch zverejnených pred stretnutím komisie externých odborníkov, ktorá by mala v utorok (26. 10.) hlasovať o tom, či FDA odporučí povoliť tento preparát pre uvedenú vekovú skupinu.

Ak FDA vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti od 5 do 11 rokov povolí, bude to prvá vakcína proti covidu pre túto vekovú kategóriu. Injekcie by potom mohli byť v Spojených štátoch dostupné už začiatkom novembra, poznamenal Reuters.

Vakcíny Pfizer/BioNTech aj Moderna sa spájajú so zriedkavými prípadmi zápalu srdca a myokarditídy najmä u mladých mužov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet