Z podvodov pri Prvej pomoci sú podozriví štyria ľudia, ktorí pracovali na pezinskom úrade práce

TA3 TASR
22.10.2021 14:54

Z podvodnej činnosti neoprávneného poskytovania štátnej pomoci z projektu Prvá pomoc sú podozrivé štyri osoby, ktoré pracovali na pezinskom úrade práce. Išlo o bežných úradníckych pracovníkov, nie o manažérov, a úrad už s nimi pracovný pomer ukončil.

Informoval o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v piatok pred mimoriadnym sociálnym výborom. Tieto štyri osoby podľa ministra falšovali listiny, podpisy aj výsledky kontrol.

"Neexistujúca žiadosť bola kompetentnou osobou označená ako relevantná žiadosť. Bol sfalšovaný podpis a bol sfalšovaný výsledok kontroly," vymenoval Krajniak. Dodal, že pri všetkých platbách sa automaticky robí finančná kontrola, pri ktorej sa zisťuje, či má subjekt zaplatené dane, sociálne a zdravotné odvody, či nemá nedoplatky a či nie je na listine nelegálnych zamestnávateľov alebo v úpadku. 

"Táto kontrola prebehla. Ale zodpovedná osoba - napriek tomu, že systém jej to vyhodil a videla, že nespĺňa táto žiadosť predpoklady na to, aby bola vyplatená – tak v systéme napísala, že žiadosť je OK," povedal minister.

Kontrola úradu prebehla už v auguste

Minister chronologicky vysvetlil, že 20. augusta tohto roka dostal informáciu o tom, že na pezinskom úrade práce boli identifikované podozrivé platby. "Po komunikácii s riaditeľom úradu práce v Pezinku som okamžite kontaktoval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka, kde som ich informoval o týchto podozreniach a požiadal som ich, aby určili styčnú osobu, ktorá by komunikovala s riaditeľom úradu práce v Pezinku o ďalšom postupe," povedal Krajniak. Ešte v ten deň bolo podľa jeho slov podané trestné oznámenie.

Krajniak hneď nariadil vykonanie kontroly na pezinskom úrade práce, ktorá sa realizovala medzi 23. a 30. augustom. Hneď po nej bolo podané druhé, doplňujúce trestné oznámenie. "Na základe týchto skutočností som pristúpil k 1. septembru k výmene generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny," podotkol minister s tým, že to nebolo pre to, lebo by mal podozrenia, že by vtedajší riaditeľ bol do podvodných konaní zapletený, ale preto, aby celoslovenskú kontrolu vykonal už nový riaditeľ Karol Zimmer.

Podvody sa potvrdili len v Pezinku

Z tejto celoštátnej kontroly vyplynulo 339 podozrivých žiadostí, ktoré mali nejaké podobné črty s tými pezinskými. Pri žiadnom inom úrade okrem toho v Pezinku sa však podvodné konanie nepotvrdilo.

Minister tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní ho požiadali, aby médiá do tohto času neinformoval, pretože by to mohlo narušiť vyšetrovanie. Povolenie dostal až teraz. Na otázku, či z toho vyvodí osobnú zodpovednosť povedal, že na to nevidí dôvod, pretože spravil všetko tak, ako mal, a aj v súčasnosti by zvolil úplne rovnaký postup.

Pozrite si celú tlačovú besedu Milana Krajniaka k podvodom pri čerpaní dotácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok