Za problémami tuniského hospodárstva sú zlé ekonomické rozhodnutia, vyhlásil tuniský prezident Kaís Saíd. Asi 460 ľudí podľa neho pripravilo severoafrickú krajinu o 13,5 miliardy dinárov. Je vraj ochotný to „právne“ vybaviť, pokiaľ príslušní peniaze vrátia, napísala agentúra Reuters.

Saíd v nedeľu odvolal premiéra a pozastavil prácu parlamentu. V stredu vydal odvtedy svoje prvé vyhlásenie k ekonomickej situácii. Zišiel sa šéfom zväzu podnikateľov UTICA a sľúbil, že chce zakročiť proti korupcii, ale nie poškodiť podnikateľov.

„Ponúkam trestnoprávny zmier s podnikateľmi zapojenými do krádeže verejných peňazí a do daňových únikov. Keď budú spolupracovať na projektoch, uniknú trestnému stíhaniu a uväzneniu,“ povedal bývalý profesor práva Saíd. Zvolený bol v roku 2019 ako nezávislý a svoju kampaň postavil na kritike korupcie a politickej elity. Aké projekty mal na mysli, nespresnil.

V nedeľu povedal, že chce riadiť krajinu spolu s novým premiérom, vymení ministrov obrany a spravodlivosti, prevezme úrad prokuratúry a zbaví poslancov imunity. Veľké politické strany jeho kroky označili za puč.

Už pred prezidentovým víkendovým rozhodnutím v Tunisku rástla nespokojnosť s ekonomickou stagnáciou umocňovanou zlou epidemiologickou situáciou. Minulé vlády nedokázali riešiť požiadavky zahraničných veriteľov na jednej strane a odborov na druhej.

Turkish Lira Currency Crisis
Neprehliadnite

Turecká líra sa prudko oslabuje, štát smeruje k veľkej nestabilite

Vzhľadom na pokračujúcu infláciu, ktorá oslabuje kúpnu silu Tunisanov, sa Saíd na obchodníkov a veľkoobchodníkov obrátil so žiadosťou, aby znížili ceny. Vyzval tiež na oživenie výroby fosfátu, jedného z mála prírodných zdrojov krajiny, ktorý sa používa na výrobu poľnohospodárskych hnojív.

Agenúra AFP pripomenula, že spoločnosť Compagnie des phosphate de Gafsa (CPG), ktorá sa spracovaniu fosfátu venovala a bola vlajkovou loďou tuniského priemyslu, zaznamenala od revolúcie v roku 2011 kolaps výroby pre nedostatok investícií a opakované sociálne nepokoje v Tunisku.

Aj v súvislosti s týmto odvetvím Saíd implicitne zdôraznil podozrenia z korupcie, pričom naznačil, že sa týkajú aj „ľudí v parlamente chránených poslaneckou imunitou“.

Prezident zároveň oznámil vznik krízového štábu na zvládanie covidovej pandémie, ktorý bude pôsobiť pod dohľadom vysokopostaveného dôstojníka tuniskej armády. Tunisko, ktoré zápasí s nezamestnanosťou a infláciou, zažíva najnovšie aj novú vlnu pandémie. Jej nezvládanie úradmi vyvolalo v posledných týždňoch hnev obyvateľstva.

Agentúra AFP dodala, že Tunisko s približne 12 miliónmi obyvateľov má jednu z najhorších bilancií úmrtí na svete v prepočte na počet obyvateľov - infekčnej chorobe COVID-19 podľahlo viac ako 19-tisíc ľudí.

V tejto situácii prezident Saíd cez víkend odvolal z funkcie premiéra Hišáma Mašíšího i následne i ďalších ministrov a pozastavil činnosť parlamentu na 30 dní. Podľa agentúry AFP tým uvrhol krajinu do ústavnej krízy. Saíd však tvrdí, že koná v súlade s ústavou.

Jeho hlavní odporcovia, najmä Strana obnovy (an-Nahda) prepojená s islamistami, však prezidentom podniknuté kroky odsúdili ako štátny prevrat.