Mediálni giganti urobili megaobchod. Výrazne sa dotkne aj Slovákov
17.5.2021 14:07
akt. 22.06.2021 04:10

Mediálni giganti urobili megaobchod. Výrazne sa dotkne aj Slovákov

Ilustračná foto Zdroj: istock
Uložiť článok
V Spojených štátoch dnes došlo k obchodu dvoch mediálnych gigantov. Jeho výsledkom bude aj ďalšia veľká konkurencia pre streamovaciu celosvetovú jednotku Netflix.

Spoločnosti AT&T, vlastník hollywoodskeho štúdia Warner Media, plateného kanála HBO či spravodajskej televízie CNN, a na druhej strane Discovery, prevádzkovateľ viacerých dokumentárnych TV staníc, zakladajú spoločný podnik.

Výsledkom tohto obchodu zrejem bude, okrem iného, aj nový veľký hráč na poli online video služieb. HBO pred niekoľkými mesiacmi totiž prišla so službou HBO MAX a Discovery zase rozbehlo Discovery+. 

Tieto správy nenechali chladnými ani finančníkov na svetových burzách. Ako píše CNN.com , akcie AT&T poskočili nahor o 3 percentá, zatiaľ čo akcie Discovery vyleteli až o 16 percent.

Silná konkurencia Netflixu a Disney+

Ak nová streamovacia služba naozaj vznikne, bude konkurovať pritom nielen Netflixu, ale aj konkurenčnému Disney+. 

Spojí totiž desaťtisíce hodín obsahu filmov a seriálov z knižnice HBO a Warner Bros, ktoré doplnia tisícky prvotriednych dokumentov staníc ako Discovery, Animal Planet, Food Network, TLC a mnohé ďalšie. Okrem toho disponujú mnohými lukratívnymi športovými prenosmi na kanáloch Eurosport či vysielaním pre deti vďaka stanici Cartoon Network.

Disney plus, ktoré pod sebou združuje aj špičkové dokumenty od National Geographic, sa pritom podarilo v priebehu niekoľkých mesiacov prilákať viac ako 100 miliónov predplatiteľov. A to oveľa rýchlejšie, než jeho manažment pôvodne predpokladal. 

Netflix si síce stále udržuje primát najsledovanejšej online video služby s približne 200 miliónmi užívateľov. Podľa niektorých analytikov ho však v priebehu nasledujúcich rokoch na poste celosvetovej jednotky nahradí práve Disney+.

Ako HBO MAX, tak aj Disney+ pritom prídu tento rok aj na slovenský trh. Očakáva sa, že by sa tak malo stať už v najbližších mesiacoch. Zrejme sa tak stane na jeseň. 

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.