Na hlavný obsah

Rakúsko: Lockdown pre nezaočkovaných? V prípade zhoršenia situácie ho môžu zaviesť

Chcú tak motivovať ľudí k vakcinácii.

Rakúsko: Lockdown pre nezaočkovaných? V prípade zhoršenia situácie ho môžu zaviesť
Ľudia vo Viedni čakajú na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Rakúsko môže zaviesť lockdown pre osoby nezaočkované proti ochoreniu COVID-19, ak sa bude situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) zhoršovať. Vyplýva to z nových smerníc tamojšej vlády, informovala v sobotu (23. 10.) agentúra DPA.

„Čoskoro narazíme na pandémiu nechránených,“ povedal rakúsky kancelár Alexander Schallenberg v piatok (22. 10.) večer po krízovom rokovaní.

Na (JIS) je v krajine momentálne obsadených 220 postelí pre covidových pacientov. Ak ich bude obsadených 600, Rakúsko bude v piatej fáze svojho pandemického plánu a bude môcť výrazne obmedziť pohyb svojim nezaočkovaným obyvateľom. Krajina je momentálne v prvej fáze tohto plánu.

Schallenberg dopredu vylúčil lockdown pre osoby zaočkované proti covidu a ľudí, ktorí túto pľúcnu chorobu už prekonali. Kancelár vyjadril nádej, že vyššie spomenuté plány ľudí motivujú k očkovaniu.

Situácia na oddeleniach JIS je momentálne stabilná, a to aj napriek rastúcemu počtu nakazených, analyzuje DPA. Sedemdňová incidencia na 100 000 obyvateľov je momentálne takmer 230.

Od 1. novembra sa bude musieť väčšina zamestnancov v krajine v práci preukázať potvrdením o očkovaní, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní covidu.

V Rakúsku je plne zaočkovaných 62 percent obyvateľov, ktorí sú oprávnení na podanie vakcíny. Momentálne však o očkovanie už nie je veľký záujem, niektoré dni zdravotníci podajú len niekoľko tisíc dávok vakcín. Slobodná strana Rakúska (FPÖ), jedna z najväčších strán v krajine, navyše podporuje skepticizmus k proticovidovým vakcínam, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet