Denník N

Lekárka Trojáková: Vyčítať všeobecným lekárom, že neliečia covid-19, je blud. Viróza sa nedá liečiť, vieme riešiť len symptómy

Slávka Trojáková. Foto - archív S. T.
Slávka Trojáková. Foto – archív S. T.

Aktivity lekárov, ktorí stále propagujú ivermektín, vnímam ako histriónsku poruchu osobnosti a obyčajný populizmus, tvrdí všeobecná lekárka pre dospelých zo Žiliny Slávka Trojáková. Oproti predchádzajúcej vlne už môžu ambulantní lekári poslať pacientov do nemocnice na liečbu monoklonálnymi protilátkami.

Vládzete ešte pracovať?

O ilúzie som už, žiaľ, prišla, ale pracovať ešte vládzem. Práca ma stále baví. Poznám však viac lekárov, ktorí by sa na to po troch vlnách pandémie najradšej vykašľali. Celkom im rozumiem, lebo niekedy už fakt nevieme, čo robiť. Aj ja si po večeroch občas kladiem otázku, prečo to mám ešte robiť, ale každé ráno som opäť pripravená pomáhať pacientom.

Koľko hodín denne pracujete?

Od siedmej rána do ôsmej až deviatej večer. V ambulancii som do pol štvrtej a následne doma vybavujem emailovú a portálovú komunikáciu s pacientmi, telefonujem im, respektíve odpovedám na esemesky. K tomu treba pripočítať online semináre a školenia.

Čo vám teraz najviac komplikuje prácu? Tipujem, že priveľké množstvo pacientov.

Tak by som to nepovedala, veď mojou úlohou je venovať sa práve pacientom. Ide o laikov, ktorí sa vo svojej bezradnosti a neinformovanosti o chorobe musia obrátiť na lekára. Za stratou mojich ilúzií stoja skôr neustále legislatívne zmeny prichádzajúce z večera do rána, teda vyhlášky a nariadenia.

Zväčša sú formulované tak, že desať lekárov si ich vysvetľuje ôsmimi rôznymi spôsobmi. Niektoré nám trochu pomôžu, iné nám neskonale komplikujú prácu. Vo výsledku legislatívne prestrelky lekárov demotivujú, lebo nemajú žiaden čas sa na ne pripraviť. Vykonávať medicínu na základe večerných tlačových besied politikov je šialené.

Konkrétny príklad?

Posledným príkladom je zavedenie lockdownu, kde sme sa neskoro večer dozvedeli, že zamestnanci na druhý deň potrebujú do práce potvrdenie zamestnávateľa o tom, že ju nemôžu vykonávať z domu. Ako mám také povolenie vystaviť sestričke o deviatej večer?

Neraz nám z nových nariadení ani nie je jasné, čo sa od nás požaduje, zároveň sa však od nás čaká, aby sme pri práci žiadnemu pacientovi neukrivdili, nepodali mu nesprávnu informáciu. Ak informácie prichádzajú večer a platia od ďalšieho rána, je to logisticky náročné.

Kritici protipandemických opatrení, ktorí odmietajú rúška, respirátory aj očkovanie, tvrdia, že príčinou preplnených nemocníc nie je ich nezodpovednosť, ale zlyhávanie ambulantnej sféry. Myslia tým to, že všeobecní lekári covid-19 nijako neliečia. Vraj pacientom iba telefonicky odporučia napríklad paralen na znižovanie teploty, kvapky do nosa pri prejavoch nádchy, sirup na kašeľ, vitamíny a pokoj na lôžku. Keď to nepomôže, človek skončí v nemocnici.

Takto to nie je. Nik z lekárov nejde ráno do práce s tým, že bude kašľať na pacienta. To je strašný blud. Bludom je aj tvrdenie kritikov, že covid-19 sa dá od začiatku liečiť. Musíme sa predsa držať medicíny založenej na dôkazoch. A viróza sa nedá liečiť. Vieme liečiť len jej symptómy – ak niekto kašle, liečime kašeľ, ak má horúčku, liečime horúčku, ak soplí, dostane kvapky do nosa.

Na virózu ako takú nemáme kauzálnu liečbu. Ako všeobecní lekári sme preto v nasadzovaní liekov pri covide-19 dosť bezradní. To isté však platí aj o chrípke. Tiež ide o virózu, na ktorú neexistujú lieky, a liečia sa len jej symptómy.

Pacientovi, ktorý má dva dni príznaky respiračného ochorenia, naozaj v zmysle medicíny založenej na dôkazoch nevieme poskytnúť primárnu liečbu. Nikomu dnes nevieme garantovať, že sa s covidom-19 nedostane do nemocnice.

Čo presne má teda robiť všeobecný lekár pri pacientovi, ktorý zavolá, že ochorel na covid-19?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie